El batle de Capdepera exigeix explicacions a la Delegació del Govern per l'actuació de la Guàrdia Civil


 

Dimarts, 6 d’abril, va tenir lloc una roda de premsa al Centre Cap Vermell de Cala Rajada convocada pel batle de Capdepera, Rafel Fernández, en la que també eren presents la regidora de Polícia, Carme Corraliza, i el cap de la Policia Local de Capdepera, Joaquin Rodríguez.

A més dels nombrosos mitjans de comunicació presents, hi va comparèixer un nodrit grup d’agents de la Policia Local de Capdepera i el seu delegat sindical (del qual podeu escoltar les declaracions fetes al final de l’article).

El primer en parlar va ser el cap de la Policia local, Joaquim Rodríguez, qui va descriure l’actuació policial des de la trucada sol·licitant la presència policial fins que lliurà l’informe de la Policia Local a la Guàrdia Civil. Cal destacar que insisteix en què el procediment seguit no va ser l’habitual, ja que li demanaren entregar l’esmentat informe per poder justificar l’enviament de reforços des de Palma.

Na Carmen Corraliza  va comentar que tot d’una que se produïren els fets, van estar en contacte amb els policies locals agredits i els propietaris i treballadors de l’hotel (el mateix divendres) i el tinent de la Guàrdia Civil, ja en dissabte. Destacà que després de no observar moviments per part de la Guàrdia Civil, se va tornar a posar en contacte i li comentaren “que només li podien donar la informació justa i necessària”  i que estaven demanant informació als testimonis. La resposta la va posar en coneixement del batle i els companys. Des d'aquest moment ha estat pendent dels policies agredits i de donar seguretat cada dia a l’hotel.



El darrer en intervenir va ser el batle de Capdepera, que començà a parlar de les seves actuacions a partir de dia 4, quan la regidora i el cap de policia l’informen i es posa en contacte amb la Delegada del Govern, demanant per les diligències que es duen i la manca d’actuacions que esperaven per part de la Guàrdia Civil. El Capità de Manacor li va contestar, més tard,  que feien les mateixes actuacions que en qualsevol cas. El batle comentà que “hi havia la possibilitat de fer les detencions i després la instrucció del cas, cosa que aquí no s’havia fet”.

A partir d’aquí se posaren en contacte amb l’advocat, Jaume Campaner,  per poder defensar els interessos del municipi i dels policies agredits, davant la possibilitat que tot acabés amb un judici ràpid, cosa que s’estava decidint en aquells moments.

Va justificar la roda de premsa per donar la seva informació, però també per exigir un aclariment a la Delegació del Govern i a la Guàrdia Civil d’aquests fets, “Són fets molts greus. El ciutadà del municipi no entén aquesta actuació i que s’hagi fet d’aquesta manera”. Exigeix una explicació de per què davant l’agressió a dos policies locals, la Guàrdia Civil hagi negociat amb els agressors com i quan s’han d’entregar. Anuncià la convocatòria d’una junta de seguretat local urgent i mentre no es produeix “la col·laboració amb la Guàrdia Civil passarà a ser la que està establerta per llei” atenent les competències que tenen.  

Per acabar declarà que “l’Ajuntament de Capdepera tracta a totes per persones per igual, i demanen que els cossos de seguretat de l’Estat també ho facin”, posant en dubte que s’hagi fet en aquest cas.

La premsa ho resumia amb la idea que el batle de Capdepera rompia les relacions amb la  Guàrdia Civil per l’agressió al agent de Policia Local i la “tíbia” reacció.

La premsa ha realitzat preguntes, entre d’altres per la manca d’informació de Delegació del Govern (sembla que ha dit que no se pronunciarà fins que es faci la Junta de Seguretat Local), o què es farà davant l’activitat d’aquesta família. Les respostes se van remetre a la propera Junta de Seguretat.

Aquí teniu les intervencions:

Com a colofó el batle de Capdepera ha fet les següents declaracions:

El delegat sindicat també va dir la seva opinió:


Nota:
El mateix dimarts, abans de la roda de premsa, el jutjat d’instrucció 1 de Manacor va decretar la llibertat amb càrrecs dels dos agressors dels policies de Capdepera que s’havien presentat “voluntàriament a declarar” al quarter de la Guàrdia Civil d’Artà. El jutge els ha retirat  el passaport i ha dictat una ordre d'allunyament de l’hotel.