Es tractava de la denominada "BOMBA DE AVIACIÓN 'LEGIONARIA" de 110 kg de TNT, segons han confirmat el cos d'artificiers de l'armada.



Així resa la informació que ens ha remès el departament de premsa municipal i que confirma la nostra hipòtesi del seu origen italià. La nota de premsa torna a agrair la professionalitat i feina al bussejador civil que va fer el descobriment, Marcos Hintz, a la Policia local de Capdepera, Reserva marina de Llevant de Mallorca- Cala Rajada, Secretaria General de Pesca, GEAS i Servei Marítim Guàrdia Civil de Palma, Estació Naval de Porto Pi i el Regiment d'Infanteria N° 47 de l'Exèrcit de Terra a Palma, en les labors de desactivació de l'artefacte explosiu trobat a Cala Gat.

La recerca que hem fet al respecte ens tenia una mica confosos ja que és difícil esbrinar com una bomba d'aquestes dimensions pogué caure en aquest indret, dins la mar. En primer lloc, per què els avions que portaven aquestes bombes eren avions grans, que sols podien dur 12 bombes com aquesta en un viatge, essent una càrrega molt valuosa. En segon lloc, pel fet que caigué a la mar, lluny d'un objectiu de  terra a no ser que hi hagués un vaixell militar enemic a prop (però això es pot descartar ja que no tenim referències de vaixells republicans i a més a aquests objectius no hi destinaven bombes tan grans).

Quan al bombarder, el model italià que s'utilitzà fou el SAVOIA MARCHETTI SM-79 “Sparviero”, un clàssic de l'aviació militar de l'època. Un avió de passatgers que es reconvertí en un dels avions militars més fiables del moment. De fet, alardejaven que al llarg de tota la Guerra Civil, sols en tomaren quatre.



Dues fotografies de l'època amb bombes de 100 quilograms.

Foto: L'armer comprova el llançabombes vertical con bombes de 100 kg., a la bodega de càrrega del SM-79.

Al vídeo següent, en el minut 3:25 es narra en italià, unes imatges de Mallorca de principi de la guerra:



Amb la informació que disposam en aquest moment, la hipòtesi més plausible és que aquesta bomba pertanyia a un SM 79 que anava des de la base aèria de Palma a bombardejar Menorca i que perdé la bomba per un error de subjecció o anclatge.



Aquest és l'estructura i la distribució de les bombes a l'SM 79 italià.





Més informació: 
https://decoartmunitis.com/tag/bomba-50-t/

Si disposau de més informació no dubteu en enviar-nos-la.