Els tres majoristes alemanys vinculats a Thomas Cook, Neckerman Reisen, Bucher Reisen y Oger Tours, han comunicat als seus clients que suspenen les vendes tot i que no es declaren insolvents.









La fallida de Tomas Cook ha sacsejat Mallorca i, evidentment, també Cala Rajada. La majoria d’hotels d’aquesta zona tenen gran relació amb Neckermann. Hi ha hotels que tenen al voltant del 80% de les places vinculades a aquest tour-operador.

Les notícies van i venen i, ara, els analistes que ho veien venir sorgeixen com a bolets. Si podem parlar de fets, el que podem descriure el segon dia d’aquesta fallida general és:

La majoria d’hotels no ha cobrat de Thomas Cook cap factura des de maig o juny, és a dir la pràctica totalitat de la temporada. Això suposa centenars de milers d’euros.

2 El caos als hotels: el dia a dia és caòtic amb cridades de telèfon a cada segon. D’una banda, els clients que han arribat avui, o paguen directament la seva estància o no entren a cap habitació. Això ha creat molta tensió dins els hotels. Uns han pagat i d’altres que han vengut amb doblers de butxaca i sense targeta han quedats asseguts a l’entrada a veure que passa.
D’altra banda, hi ha els clients que han arribat els dies passats i que, lògicament, l’hotel no cobrarà i no els pot fer fora. Les direccions dels hotels no saben si demanar-los que paguin i ells ho reclamin a la seva assegurança o deixar-ho anar.
Avui es reuneixen els hotelers per fer front comú i decidir què es fa.
Pel que fa als que han d’arribar els propers dies, alguns han telefonat a veure que passa, se’ls ha informat que, si decideixen venir, hauran de pagar directament a l’hotel; uns ho entenen i d’altres no.
Clients que havien reservat amb Thomas Cook per als propers dies o per a octubre i que encara potser no ho havien pagat estan reservant a través de Tui o directament amb els hotelers.

3 Diversos hotels ja han comunicat que tancaran a final de mes.

4 Pel que fa als proveïdors, també estan cridant o directament passant a cobrar les factures que se’ls deu, no fos cosa que els hotels quedin sense liquiditat. El personal també es demana si cobrarà les seves nòmines.

5 Pel que fa a l’hivern, totes les reformes queden de moment paralitzades, afectant a tot el sector de la construcció, fontaneria, electricitat, mobiliari, etc., que es veurà molt afectat aquest hivern.

6 Segons informen diaris econòmics, Neckerman ha deixat clar que no es poden garantir els viatges els dies 23 i 24 de setembre. Ens comunicarem amb els turistes amb sortides el més aviat possible. Demanem abstenir-se de trucar als nostres propis centres de trucades”.


A hores d'ara, segons publiquen mitjans alemanys, hi ha 140.000 turistes d'operadors turístics alemanys de Thomas Cook que es troben de vacances i han de tornar al seu país. A diferència del Regne Unit, el Govern alemany no cobreix la repatriació d'aquests turistes.