Per la "inoperància" amb la reforma de la Unitat Bàsica de Cala Rajada.

El batle considera «lamentable» el tracte d’IBSalut cap als gabellins i gabellines i per aquest motiu creu que la Consellera de Sanitat, Patricia Gómez, «no hauria d’ocupar el càrrec que té perquè no treballa igual per a tots els balears».





Gairebé set anys després de començar amb les reunions per a rehabilitar la Unitat Bàsica de Salut (UBS) de Cala Rajada fa tres setmanes va començar l’obra. A dia d’avui, l’Ajuntament de Capdepera denuncia públicament que l’obra ha començat però que els treballadors de l’empresa subcontractada per IBSalut “no treballen al·legant falta de crèdit per comprar eines i material”. El batle de Capdepera, Rafel Fernández, comenta que «hi ha un únic operari treballant que no fa res perquè no té material, però que no pot abandonar el seu lloc de feina». Davant aquesta situació, la regidora de Sanitat del consistori gabellí, Lorena Molinillo, s’ha intentat posar en contacte amb IBSalut: “No he obtingut resposta”, diu.

Segons explica el batle des de l’inici de l’obra les consultes d’un metge i de pediatria s’han hagut de traslladar a Capdepera «per ordre d’IBSalut» però «l’obra dels despatxos de dits metges encara no ha començat». El trasllat de pediatria a Capdepera ha aixecat moltes crítiques entre els pares dels nins usuaris de Cala Rajada. Mentrestant, l’edifici està ple de pols, amb ventiladors que treuen els tubs al carrer, la qual cosa fa tenir les finestres mig obertes i tapades amb plàstics i cinta aïllant. A causa de la calor i del moviment de terra també han sortit paneroles.

Fernández manifesta: «La calor a l’estiu i el fred a l’hivern, i la falta d’espai són les crítiques més escoltades». «Els expedients es guarden a un espai que serveix al mateix de temps de cafeteria, microones i dispensador d’aigua. Una consulta no té ventilació ni aixeta perquè el metge es pugui rentar les mans. Per pal·liar la calor els treballadors es banyen el cap amb aigua i van a treballar amb calçons curts. A l’hivern el pediatre no pot auscultar els infants perquè no els pot despullar a causa de les temperatures que hi ha dins les consultes», afegeix. A més, els turistes que acudeixen a la Unitat Bàsica la titllen de «tercermundista» i la comparen amb consultes de països com «Burundi», explica el batle. «Quan plou, l’olor del clavegueram inunda l’edifici», comenta la regidora, i afegeix: «Aquestes condicions són inhumanes i no se pot treballar».



L’obra de reforma de la Unitat Bàsica consistia en la instal·lació del sistema d’aire condicionat i calefacció; l’ampliació del centre amb una consulta i una zona d’urgències més espaiosa; i la impermeabilització de la terrassa superior. Tot plegat tenia un pressupost de 165.000 euros. «L’obra de la terrassa va començar fa una setmana i a dia d’avui totes les restes d’obra estan acumulades allà dalt amb la perillositat d’acumulació i de possibles pluges», diu el batle que afegeix que «les consultes s’han de passar amb la l’edifici vibrant a causa del compressor».

El batle considera «lamentable» el tracte d’IBSalut cap als gabellins i gabellines i per aquest motiu creu que la Consellera de Sanitat, Patricia Gómez, «no hauria d’ocupar el càrrec que té perquè no treballa igual per a tots els balears».

Totes aquestes queixes són causa directe d’un edifici que no està preparat per atendre el volum de pacients de la població, actualment devers uns 8.100 usuaris, segons el padró municipal, és a dir, dos terços de la població de Capdepera. A n’aixo s’ha d’afegir que els mesos d’estiu el nucli urbà suporta una pressió de fins a 40.000 habitants i que molts d’ells en algun moment precisen assistència medica. 

Antecedents

Cala Rajada compta amb una Unitat Bàsica de Salut, situada a la Casa del Mar, inaugurada l’any 1976. L’any 1995 es va inaugurar el Centre de Salut de Capdepera i a Cala Rajada es va continuar amb la Unitat Bàsica existent. Fa uns anys, i a causa de l’augment de població del nucli turístic, l’ajuntament va decidir apostar per la construcció d’un PAC a Cala Rajada i per convertir el PAC de Capdepera en Unitat Bàsica. Amb aquest objectiu, l’any 2011, l’ajuntament va oferir a la Conselleria de Sanitat la cessió d’un solar cèntric a Cala Rajada, per a la construcció del nou PAC.

Anys més tard, el 2015, el batle i la que era regidora de Sanitat en aquell moment, Ivon Renaud, es reuniren amb la Consellera de Sanitat del Govern de les Illes Balears per continuar demanant la construcció d’un edifici nou, i, si no era possible, una ampliació de la UBS de Cala Rajada.



Al juliol del 2017, hi va haver una nova reunió amb el batle de Capdepera, la regidora de Sanitat actual, Lorena Molinillo, i el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, per parlar, ja no sobre un nou PAC sinó sobre la rehabilitació de l’edifici de la Unitat Bàsica. A l’octubre del 2017, després de mesos d’inoperància per part de la Conselleria, el ple de l’Ajuntament de Capdepera va instar a la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears a fer efectiva la construcció d’un PAC a Cala Rajada als terrenys municipals oferits a tal efecte.

Des de llavors, la regidora Molinillo ha continuat amb insistència la concreció de l’inici de les obres fins a dia d’avui.