Les xarxes han alarmat exageradament de la seva presència.

La proliferació, ara la mar, d'aquesta casta de serps i la repercusió als mitjans de comunicació i xarxes socials torna a encetar el debat de la seva erradicació.
És una serp que té com a característica unes plaques sota els ulls. El dors és de color fosc i alguns individus són quasi negres. El color de fons està cobert de taques petites groguenques formant dibuixos regulars. Té unes línies al cap a prop dels ulls i duu un dibuix sobre el crani amb forma de ferradura. Aquesta darrera dona el nom a l'espècie. Els exemplars adults poden arribar a una talla màxima de 175 cm.

Els joves mengen llangardaixos, mentre que els adults mengen ocells i ratolins. La colobra de ferradura s'excita fàcilment, mossega amb ràbia quan es veu provocada. Tot i així, no és una espècie verinosa.

El Govern Balear ja va editar un fulletó per informar del que s'ha de fer. Però el cert és que dia a dia creix el nombre d'exemplars al municipi. Experts adverteixen del perill de la seva proliferació:

El doctor Juan Manuel Pleguezuelos, president de l'Associació Herpetològica Espanyola (AHE), un dels màxims experts del país en ofidis ibèrics afirma: "El problema és greu, no per la perillositat d'aquestes colobres, que són pràcticament inofensives, sinó perquè poden variar aviat la seva dieta i provocar unes conseqüències mediambientals que podrien ser funestes per a la fauna. «De moment mengen ratolins, però quan acabin amb ells començaran amb els dragons , els ocells i les sargantanes. La seva dieta consisteix bàsicament en dur-se a la boca tot el que es mogui que estigui entre 1 i 200 grams »

"Cal demanar que les eliminin, s'estenen amb facilitat perquè amb prou feines tenen depredadors, excepte els cotxes. Poden convertir-se en una plaga" va advertir el doctor Pleguezuelos, catedràtic de Zoologia de la Universitat de Granada.

Possibles solucions a la proliferació de serps de ferradura (colobra de ferradura)_ La primera, controlar l'entrada d'oliveres a l'illa. Des de 2003, quan es van detectar les primeres serps a l'illa, el nombre de les de ferradura no ha parat de créixer. «Un ca triga 30 segons a revisar una olivera», va explicar Pleguezuelos. La segona mesura que s'ha d'adoptar, segons Pleguezuelos, és incrementar el nombre de trampes. «A dia d'avui són necessàries unes mil», va comentar.

Els experts no poden quantificar el nombre de colobres de ferradura que hi ha, però sí en quins llocs s'han estès més. «Estan sobretot en els ambients rurals, en les zones en què es practica l'agricultura i on hi ha vivers. Si agafem un compàs fictici i el clavem a Santa Eulària, caldria traçar un cercle d'un deu quilòmetres », va explicar el professor.