Els alumnes de l’IES Capdepera exposen noves propostes per millorar el municipi dins el projecte de civisme que realitzen amb l’àrea de Participació Ciutadana


 

Els joves gabellins de segon i tercer d’ESO de l’IES Capdepera varen participar dimarts horabaixa en una audiència pública amb el regidor de Participació Ciutadana, Pere Terrassa, dins el projecte Civisme Jove que es va iniciar durant el curs passat. Els joves representants de les diferents classes varen proposar al consistori sis actuacions per a realitzar al municipi, que segons ells, serien necessàries per a la població i/o millorarien l’entorn.

- La primera proposta és Aparca tus ruedas i consisteix en millorar la visibilitat dels aparcaments de bicis i motocicletes a llocs cèntrics de Capdepera i Cala Rajada. Segons el jove que la va presentar, en moltes ocasions aquests aparcaments estan ocupats per cotxes.

- La segona es diu Gravera Activa i consisteix en adequar la pista d’skate del parc de sa Gravera, a Cala Rajada. En aquest cas, el regidor va comentar que des de l’equip de govern s’està estudiant un projecte de reforma integral de tot el recinte de Sa Gravera que donaria solució també a la pista d’skate.

- La tercera proposta era realitzar més activitats per a joves i el regidor va redirigir els alumnes al Centre Jove perquè parlin amb el monitor i presentin les propostes d’activitats.

- La quarta era Benestar per a la salut, i consisteix en una campanya de sexualitat per als joves en la qual se’ls parli de sexe segur i de salut femenina.

- La cinquena proposta és instal·lar més papereres a tot el terme municipal ja que estan molt distanciades entre si i hi ha molts de carrers on no n’hi ha, la qual cosa provoca que la gent tiri els papers al terra.

- La darrera proposta es Capdepera protegida: consisteix en la instal·lació de desfibril·ladors en punts estratègics del municipi per tal que els ciutadans estiguin protegits a les cardiopaties sobtades. Es va comentar que en l’actualitat ja hi ha cinc punts habilitats amb desfibril·ladors.

El regidor va explicar les possibilitats per dur endavant aquestes propostes així com un preu orientatiu de cadascuna perquè els joves entenguin el cost de l’incivisme al municipi. A més, els va explicar que moltes de les destrosses que pateix el mobiliari urbà les fan els mateixos joves gabellins perquè no culpabilitzin al turista de tot el que passa el poble.

A part de l’exposició de propostes es van repassar les propostes de l’any passat, la feina que s’ha realitzat per part de l’ajuntament i el seu estat actual. Així, es van mostrar els següents espais:

- El parc infantil situat al costat de l’Eroski a Cala Rajada. Es demanava convertir-lo en una zona verda perquè estava deteriorat i només s’usava com a lloc de trobada per fer botellot. L’actuació ha estat eliminar tot el que hi havia i deixar-lo net per sembrar-hi noves plantes.

- Plaça del Centre Cap Vermell. Es demanava més il·luminació i eliminar les garangoles perquè eren un espai on s’acumulava brutor. L’actuació ha consistit en tapar les garangoles i deixar una plaça més gran.

- Sa Gravera. Es demanava reparar la pista d’skate post reunió amb els joves skaters i el regidor, a més de millorar l’espai del rocòdrom. No s’ha realitzat l’actuació perquè és planteja, com s’ha explicat a dalt, un projecte integral de la zona. Pel que fa la rocòdrom, es va anunciar que s’ha de desmuntar perquè els enclavatges no són segurs.

- Parc de s’Alzinar. Es demanava eliminar les barreres, pintar i reparar els jocs. L’actuació es va realitzar completament. Així i tot, el regidor va comentar que sí continuen els actes de vandalisme al parc es decidirà tancar-lo definitivament i que només es pugui usar per l’escola.