El projecte europeu ACT4LITTER fa un mostreig de deixalles marines a la platja de cala Mesquida dins la Reserva Marina de Llevant

Divendres matí, dia 26, es va fer el primer mostreig de deixalles marines a la platja de cala Mesquida, a Capdepera, sent una de les platges de la Reserva Marina de Llevant de Mallorca, gestionada pel govern estatal i per la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Els tècnics han recorregut la platja recollint tots els residus que s’han trobat damunt l’arena: plàstics, metalls, taps d’ampolles, cordes, i en gran quantitat bastons de les orelles. Posteriorment els han classificat i pesat. Aquest mostreig es farà un cop a cada estació de l’any a la mateixa platja per poder comparar els tipus de residus segons l’estació. Un cop es sàpiga quins són els predominants a cada reserva marina es crearan les mesures correctores necessàries.El principal objectiu del projecte ACT4LITTER és ajudar a protegir la biodiversitat i els ecosistemes marins de les àrees marítimes protegides (AMP) del Mediterrani a partir de defensar-les dels residus marins.

El projecte es porta a terme per quatre socis repartits en diferents països del Mediterrani: SCP/RAC (Espanya), SSSUP (Itàlia), MedPAN (França), MIO-ECSDE (Grècia) així com amb altres 22 socis col·laboradors.

ACT4LITTER vol identificar els tipus de residus marins predominants a les AMP del mediterrani i així crear mesures correctores per a reduir-los. A més, s’elaboraran plans d’acció exclusius per a deu AMP. Les mesures es centraran en la prevenció dels residus per evitar així l’acumulació i poder reduir-los abans que es generin.

ACT4LITTER està cofinançat en un 85% pel programa INTERREG Med, del Fons Europeu de Desenvolupament Regional.