El projecte estarà redactat abans de l’estiu, i abans de final d’any està previst el començament de les obres. La seva execució durarà uns 6 mesos més, i abans de l’estiu del 2019 Cala Rajada podria disposar d’una instal·lació totalment renovada. La inversió total prevista és d’uns 7 milions d’euros més IVA.


Ports de les Illes Balears (PortsIB) ha adjudicat la redacció del projecte constructiu per a la reparació i millora del dic d’abric de Cala Rajada, obra que està prevista que comenci a executar-se a finals de l’any 2018. L’empresa que realitzarà aquesta tasca és la UTE E3 SOLINTEG - MARCIGLOB per un import de 279.965,70€ més IVA, amb una baixa del 37%. En total s’han presentat vuit ofertes. El termini per redactar el projecte és de sis mesos.

 
El contracte té l’objectiu de definir les actuacions per revisar els elements de protecció del dic d’abric, analitzar la seva funcionalitat i operativitat actual, proposar actuacions de redisseny, reforç, consolidació, rehabilitació o substitució, i descriure i valorar els processos ideats. D’aquesta manera es reduiran els nivells de rebossament d’aigua de la mar sobre el dic exterior; s’atenuarà la difracció i nivells d’agitació de la dàrsena interior; se reformarà i s’impermeabilitzarà la coberta de les edificacions adossades a l’espatlló del dic.
 
D’altra banda, el projecte preveurà actuacions per reordenar els usos a l’explanada i al moll adossat al dic, com ara magatzems, cantina, benzinera, vial d’accés de vehicles pesats, pèrgola, venda de tickets, golondrines, xarxes de pescadors, etcètera, i hi inclourà el disseny de les edificacions necessàries.  Finalment, contempla l’assistència tècnica a la direcció de les obres.
 
Aquesta intervenció dóna resposta a les demandes històriques de la població de Capdepera. De fet, com a conseqüència de la falta de manteniment de les instal·lacions, el 21 de gener del 2017 el dic d’abric del port de Cala Rajada es va trencar. Arran d’aquesta situació d’emergència, Ports de les Illes Balears hi va actuar urgentment executant-hi unes obres la passada primavera.
 
El calendari d’aquesta actuació contempla que el projecte estarà redactat abans de l’estiu, i abans de final d’any està previst el començament de les obres. La seva execució durarà uns 6 mesos més, i abans de l’estiu del 2019 Cala Rajada podria disposar d’una instal·lació totalment renovada. La inversió total prevista és d’uns 7 milions d’euros més IVA.
 
La importància d’aquesta inversió és que aquesta instal·lació és un dels ports més rellevants de Mallorca pels seus usos de pesca, transport privat, indústria nàutica i turisme. La darrera intervenció important executada al port de Cala Rajada va ser quan es va crear la tercera alineació del 1971-1972.
 
Aquestes inversions són part dels 34 milions que el Govern, mitjançant PortsIB, destina aquesta legislatura a millorar les instal·lacions portuàries per modernitzar-les i fer-les més segures, després d’haver detectat nombroses deficiències que en alguns casos havien provocat incidents.