Dissabte a la nit es va dur a terme la inauguració de  l'exposició  "500 anys de la Reforma de Luter ", amb la projecció d'un documental i un concert de la Coral de s'Alzinar a l'esglèsia del carrer de Sant Pere



Un vespre de serenor, 25 de Novembre, dia de Santa Catalina, al carrer de Sant Pere, l'Església evangèlica va seguir amb les jornades que aquest cap de setmana ha oferit a la seva seu gabellina, amb la possibilitat de conèixer, per part de tots els habitants de Capdepera, els costums i les bases de la religió protestant, que duu a terme  l'església evangèlica del poble. S'ha de destacar presència de la figura del batle de Capdepera.






Primer de tot, per a la ocasió, s'havien habilitat uns panells informatius sobre Luter i el protestantisme. Luter (Eisleben, 10 de novembre de 1483 - Eisleben, 18 de febrer de 1546 ) era un catòlic agustí alemany que va dur endavant la reforma protestant a l'església d'Alemanya, més coneguda com a luteranisme. Les dades biogràfiques del religiós ens portaven a altres protestants, com Juan Wycliffe (1329-84), iniciador del Wyclisme, també conegut per ser un dels primers traductors de la Biblia en llengua vernàcula (en el seu cas a l' Anglès), allò que es coneix com a Vulgata, o Juan Hus (1374-1415), religiós txec, també precursor de la reforma, líder dels husistes, que va morir cremat a la foguera per heretgia, així com Ulrico Zuinglio (1484-1531), capdavanter de la reforma Suïssa, que estudià les escriptures des del punt de vista humanista. Una de les fonts per escriure els rètols varen ser dades extretes del llibre de César Vidal El legado de la reforma. Interessant també el conjunt de cites que apareixien en els panells, situats a la banda dreta de l'esglèsia, com per exemple, "El just, per fe, viurà", Romans 1, 17, així com les imatges il·lustratives.





A més hi hagué un discurs ben documentat del religiós de la comunitat, Urs Schwendimann. També hem de remarcar que la gent estava entre espectant i entendrida, pel fet d'entrar a una església evangèlica, i els feligresos demostraren la seva completa disposició i bona actitud a l'hora d'acollir la gent que de mica en mica arribava.

 D'altra banda, la coral de l'Alzinar, que en principi esperà en una sala petita situada a l'esquerra, va cantar en aquest dia tan especial, un detall que no es pot deixar passar per alt i que una vegada més demostra l'empenta d'un poble i d'una coral que vol cantar i ser escoltada. Interpretà entre altres peces, una de Bach i l'himne del protestantime, "Castillo fuerte", la lletra de la qual, del mateix Luter, sortí en els panells de l'exposició:

1.

Castillo fuerte es nuestro Dios.
Defensa y buen escudo;
Con su poder nos librará
En todo trance agudo.
Con furia y con afán
Acósanos Satán,
Por armas deja ver
Astucia y gran poder;
Cual él no hay en la tierra.

3. Y si demonios mil están
Prontos a devorarnos
No temeremos, porque Dios
Sabrá cómo ampararnos.
Que muestre su vigor
Satán, y su furor
Dañarnos no podrá,
Pues condenado es ya
Por la Palabra Santa.


2. Nuestro valor es nada aquí,
Con él todo es perdido;
Mas con nosotros luchará
De Dios, el escogido.
Es nuestro Rey Jesús,
Él que venció en la cruz,
Señor y Salvador,
Y siendo él solo Dios,
Él triunfa en la batalla


4. Esa palabra del Señor,
Que el mundo no apetece,
Por el Espíritu de Dios
Muy firme permanece.
Nos pueden despojar
De bienes, nombre, hogar,
El cuerpo destruir,
Mas siempre ha de existir
De Dios el reino eterno.

Abans del concert, el religiós va poder presentar un documental sobre la figura de Luter i el protestantisme a les Illes Balears, on sortiren l'Església evangèlica de Manacor i el seu representant, també el tresorer dels evangelistes de Palma o un treballador social del Grec a la part del Jonquet, que donaren el seu testimoni per explicar quina és l'evolució i el dia a dia, d'una església, l'evangèlica, que té més de 6000 feligresos, només a les Illes. Professors i estudiosos de l'obra de Luter i del protestantisme també surten al documental, projectat a davant i a un costat del recinte, i ens parlen sobre qui va ser el fundador o els seus seguidors i transmissors a les illes, com Bateman o William (1870); a la projecció també hi apareixien explicacions de conceptes com la Sublime gratia, entre d'altres, que explica la conversió de John Newton, un maltractador que passà a ser un reformador protestant. A manera d'anècdota es pot afegir que Mossèn Alcover parlà dels protestants gabellins, i amb contundència, a Desatinos de un protestante puestos en solfa  por un amante del solfeo[1].


 Finalment, després de l'interessant documental i del concert aplaudit de la coral de l'Alzinar, el recolliment de la sala es transformà en alegre celebració amb cava, pastes i anacards a la cambra espaiada. Na Eunice Amador va concloure l'acte convidant a visitar l'exposició i recordant els horaris de les visites guiades.



Tot va ser un esdeveniment molt ben portat, i una bona oportunitat per conèixer un poc més la figura de Luter. Es pot dir que sense el Protestantisme no es podria entendre cap Humanisme, i a la inversa. Una bona jornada per conviure més espiritualment.


1. ALCOVER, Antoni Maria: Obres completes 2 (2005). Moll, Palma.  S'agreeix la nota bibliogràfica aportada per Antoni Flaquer "Coix". També heu de tenir present els articles del llibre El metodisme a Capdepera (DDAA), Documenta Balear, 2013.