Veuen la llum part de les estructures, després d'anys d'oblit i abandó


Diuen que el pitjor que es pot fer a un jaciment arqueològic és condicionar-lo per a després abandonar-lo. És just el que s'ha fet en aquest poblat talaiòtic. La darrera neteja es va fer l'any 2010 (recordam la notícia: Neteja del jaciment Es Claper des Gegants). I de llavors ençà ningú hi havia tornat a posar peu. Ara sí, arran d'una ruta senderista que hi passa a la vora.

 El jaciment arqueològic del Claper dels Gegants, un dels poblats talaiòtics més grans de l’illa, torna a començar a prendre forma després d’una neteja vegetal intensa. Les tasques, dutes a terme per una empresa de jardineria contractada per a l’ocasió, continuen encara aquests dies i està previst que finalitzin en poques setmanes.

L’eliminació de les plantes i herbes que havien crescut durant anys de manera incontrolada ha permès deixar a la vista gran part de les estructures primitives i es poden començar a identificar els diferents recintes i habitacions que hi ha a l’interior de la murada. Són clarament diferenciables una mitja dotzena d’habitacions ubicades murades endins i diverses habitacions construïdes als afores de la murada que delimita el poblat. Les estructures es troben en un estat de conservació acceptable tenint en compte que mai s’hi ha fet una actuació important de manteniment o excavació.

La neteja permet als arqueòlegs encarregats de la investigació científica del jaciment i de la seva gestió definir-ne millor les dimensions reals, en un primer moment es calculava que el jaciment ocupava 5000m2, i identificar espais i usos dins el poblat. En aquesta primera intervenció se n’han netejat aproximadament 2000m2 i es preveu que en fases posteriors es netegi tota l’extensió.



Repetim, el que importa és el manteniment, ja que, si no es fa, el jaciment queda danyat greument.