El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha anunciat que el port de Cala Rajada es repararà mitjançant un projecte que es tramitarà per via d’emergència. El projecte s'aprovara en el Consell de Govern d'aquesta setmana amb l’objectiu que les obres comencin en el termini d'un mes.

Escoltau el tall de veu del conseller.


  El conseller Pons s’ha desplaçat avui a Cala Rajada per conèixer de primera mà el grau dels desperfectes provocats pel temporal del passat cap de setmana i anunciar les mesures que es posaran en marxa per solucionar la situació. En la visita també hi ha estat present el batle de Capdepera, Rafel Fernández.


 
Pons ha informat que «el pròxim Consell de Govern aprovarà la tramitació per emergència perquè en quatre setmanes comencin les obres». La previsió inicial és que aquestes obres tenguin un pressupost aproximat de 300.000 euros.


 
El conseller també ha destacat que «aquesta situació, malauradament, s’hauria pogut evitar si s’hagués fet el manteniment d’aquestes infraestructures els anys anteriors. Actualment —ha afegit Pons— Ports de les Illes Balears du a terme un pla d’adequació de més de 25 milions d’euros, gran part dels quals es destinen a solucionar problemes estructurals que s’haurien pogut estalviar si s’hagués fet el manteniment adequat».



Cal recordar que el passat dissabte, amb motiu del fort temporal que ha afectat les Illes Balears, es varen produir importants desperfectes en aquesta infraestructura a conseqüència de l’impacte d’una roca de l’escullera que, per mor de l’impuls del vent, va impactar contra l’espatller del dic i hi provocà una obertura de 3x2 metres, aproximadament.
 


La matinada del dissabte 21 de gener, amb un fort onatge que superava l’alçada del dic i el forat obert per l’impacte de la roca, es va aplicar un protocol de seguretat que incloïa el tancament de la zona, inclòs el passeig de Cala Gat. Actualment, la zona continua tancada per màxima seguretat.
 
Tot i que es tracta d’una ruptura parcial, aquest incident s’ha produït en una infraestructura que es troba en un estat de deteriorament important, motiu pel qual el passat mes de novembre la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, va anunciar la posada en marxa d’un projecte de restauració del dic que suposa una inversió de 7,5 milions d’euros.


 
Projecte de restauració i reordenació del port
 
El projecte previst amb anterioritat i que s’està redactant té per objectiu actuar en una infraestructura que, a causa de la manca d’intervencions durant els darrers 40 anys, s’ha vist de cada vegada més deteriorada.
 L’obra se centrarà fonamentalment en la restauració del dic, perquè presenta importants danys produïts per l’erosió, així com problemes de permeabilitat. La darrera intervenció important duta a terme en aquesta infraestructura es va fer en els anys setanta, quan es va ampliar i es va crear la tercera alineació (1971-1972).
 Així doncs, la manca de manteniment adequat ha provocat un procés de deteriorament tan important que freqüentment l’aigua de la mar depassa el mur de coronament del dic, especialment els dies de fort onatge.
 D’altra banda, es produeixen importants problemes d’agitació interior, també provocats per la degeneració progressiva del dic, que no actua de barrera protectora amb l’eficàcia necessària.
 El pressupost estimat d’aquesta actuació és de 6,5 milions d’euros, tot i que la quantitat final s’establirà una vegada que estigui finalitzat el projecte de construcció definitiu.
 A més a més, i de manera conjunta, tot i ser projectes diferents quant a perfil tècnic, es durà a terme la redistribució de les diferents edificacions que hi ha en el port per solucionar els greus problemes d’usos d’aquestes. La finalitat, en aquest cas, és donar un ús eficient als espais portuaris, així com la rehabilitació i reestructuració de les edificacions. El pressupost aproximat per a aquesta intervenció és d’1,1 milions d’euros, tot i que, com en el projecte del dic, la quantitat final resultarà del projecte constructiu que finalment s’aprovi.

El conjunt de les actuacions tindrà un pressupost aproximat de 7,6 milions d’euros.

Talls de veu (clicau damunt)