Varen veure la llum bocins d'un antic trèspol i es va definir la pared divisòria de l'habitacle més oriental



Aquesta vegada el dia del Llibre, 23 d’abril, va esser també el de la convocatòria mensual per anar a excavar al Castell.

Potser per la coincidència o pel bon temps que feia, el cert és que entre els voluntaris i els arqueòlegs érem ja una dotzena. En aquesta ocasió s’hi vàrem afegir dues persones que venien de Palma i també vàrem comptar amb l’ajut dels nostres tres voluntaris més joves.

Així doncs, vàrem començar la jornada d’excavació allà on l’havíem deixat el darrer pic: és a dir a la zona constituïda per dos espais, continuïtat dels habitacles aferrats a la murada ja excavats i l’empostissat de fusta que du cap a la capella i torre d’en Nunís.

Com que érem més persones que a les passades edicions, els nostres amics i directors d’excavació, Tina, Pep i Bernat, ens varen distribuir per a fer feina en aquestes dues àrees.

Al llarg del matí, es va avançar molt a la part, on hi havia el gran i formós arbust i la ja extinta figuera de moro, que es varen haver d’arrabassar. Va esser en aquesta zona on els voluntaris concentraren més els seus esforços, atès que es volia arribar en el nivell de trèspol que s’havia intuït en un indret, ja fa un parell de mesos. D’aquesta manera sense els esculls dels vegetals i les grans pedres que ocupaven aquest habitacle, es va poder fer més avia. Les restes ceràmiques continuaren fent la seva aparició. Molts bocins de teules i qualcún de ceràmica més fina i fins i tot pintada no varen constituir, emperò, la gran troballa del matí.

Ja un poc després d’haver berenat, Tina Garau, es va posar a fer feina a la part dels esglaons, ja excavats, jornades anteriors. Suau i pausada amb les eines, va treure a la vista el que pareixia el següent esglaó, element arquitectònic que ja enllaçava amb l’habitacle, que durant aquesta jornada s’excavava. Un trèspol dur, que deixava entreveure la barreja amb pedres molt petites, donaria la pauta per continuar l’excavació el maig següent.

El descobriment d’aquests elements vendrien a esser reforçats, en els darrers minuts del matí per l’aparició a un nivell un poc superior, més amunt, i en el cap de cantó esquerra de l’àrea escollida, per un altre bocí del cercat trèspol. A les imatges, es pot apreciar el material d’aquest, com ja s’ha dit, barreja d’un tipus argamassa amb pedrolí petit.

Durant aquesta jornada també es va fer molta de feina a la part més propera a l’entarimat, i també al mur de l'habitació més oriental. Així es va definir i netejar aquesta pared divisòria i es va llevar una primera capa de terra del que, probablement, sigui una nova habitació.


 
En resum es pot dir que, a pesar de que no hi haguessin troballes destacades, aquest dia es va caracteritzar per l’aparició a diferents indrets de l’àrea excavada, d’aquest sòl, que serà part essencial en l’estructura de l'habitacle avui excavat. S’espera que com un puzzle, tot prengui més forma a la propera convocatòria, que s’augura amb moltes perspectives.


Aquesta està previst que sigui el cap de setmana de després del mercat medieval, dissabte 21 de maig. Les persones que vulguin contribuir en aquesta engrescadora tasca ho poden fer a la porta del Castell: 971 188746 o també es poden posar en contacte amb els arqueòlegs (Catalina Garau, 649749846; Bernat Oliver, 628082191).


En aquestes imatges es pot apreciar l'argamassa del trèspol que s'està treguent ara, en aquesta excavació.