Encara no és Nadal però hi ha qui fa la instal·lació de cables a les façanes de les cases de Capdepera com si res.

Les darreres setmanes hem vist com una companyia de telefonia anomenada Fibwi Wifi Baleares instal·la cables aferrats a les façanes de les cases. Res a dir quant al fet que la tecnologia ben emprada en certa manera  ens afavoreix a tots, i més als que se n’aprofiten directament. Per exemple, aquesta revista digital necessita el servei d’alguna operadora d’internet per poder mostrar els seus continguts, i també els usuaris per llegir-los.




Cada marca vermella assenyala un forat fet el mateix dia, la meitat pel matí, la meitat al capvespre!

No obstant, veient la manera de treballar dels operaris d’aquesta companyia, un es fa algunes preguntes i acaba per posar en dubte que s’estiguin fent les coses ben fetes.

Per començar, trasllada les preguntes al cap de l’equip que fa les instal·lacions:

– És necessari fer tants forats (un cada 40 / 50 cm) a les parets de les cases per passar el cable?

– Sí, diu, per mantenir el cable tens.

– És possible passar el cable aferrant-lo amb brides a les instal·lacions que ja hi ha muntades?

– Sí, ho podem fer.

– Bé, en aquest cas, ho prefereixo.

Però quan me n’adono els operaris ja han fet mitja dotzena de forats a la façana de casa abans que el seu cap no els atura.



Passen un matí fent els forats a un tram del carrer i després muntant grapes i aferrant el cable. El mateix dia, al capvespre, estenen un segon cable i tornen a foradar les parets.

Això ja em sorprèn més.

– No podrien usar els mateixos forats i usar grapes dobles per no haver de fer tants forats a les façanes?

– Nosaltres no usem grapes d’aquestes.

Això ja és massa. Fa poc temps vàrem haver de reparar esquerdes de la façana provocades pels ferros rovellats d’instal·lacions antigues. Els perns que fan servir a totes aquestes instal·lacions no són inoxidables. Al cap d’uns anys acaben desprenent rovell i tacant, i quan estan podrits s’expandeixen i cauen o es trenquen deixant el ferro dins la paret. A curt termini no és greu, amb el pas del temps obliga a anar reparant la façana, amb la dificultat d’aconseguir el mateix color. A casa, la caiguda de dues pedres de la façana ens va posar en alerta, era clar que havíem de reparar-la.

Val a dir que els perns més grossos aferrats amb el que s’anomena taco químic potser no tinguin aquest defecte, però encara han de passar anys per demostrar-ho.

Els operaris interpel·lats segueixen molt amables i correctes atenent les meves preguntes:

– Per cert, quin permís tenen per fer aquestes instal·lacions?

– De la Conselleria o de l’Ajuntament.

– De la Conselleria, o de l’Ajuntament, de qui?

– No ho sé, jo no l’he vist, però segur que tenim el permís.

Perfecte, el cap de l’equip no ha vist el permís per fer la feina que està fent i ja tenim dos cables més penjats a la façana. Decoració ideal, de Nadal a Sant Bartomeu, i de Sant Roc a San Antoni. In eternum.

Suposo que si passo a Fibwi Wifi Baleares, a l’Ajuntament i a la Conselleria (a saber qui ha donat el permís) la factura de reparació d’esquerdes de la façana vindran a la velocitat de 20 Mb a pagar-me-la; m’aniria bé per comprar una dotzena de cables per acabar de decorar la façana.