La piscina de municipal de Capdepera romandrà oberta l’estiu

Un divendres matí, lliures d’altres feines que ens ho impedissin, hem pogut anar a nedar per primera vegada a la piscina municipal. Encara que portem pocs anys aquí, de la piscina municipal n’hem sentit a parlar a bastament, però no l’havíem estrenat.

De piscines per nedar n’he recorregut moltes. Anys enrere, a Barcelona, havia arribat a fer mitja hora de transport per nedar abans d’esmorzar, llevant-me prest, abans d’entrar a la feina. És clar que els preus de les piscines de Barcelona no tenen res a veure amb els d’aquí, lògicament. Ni tampoc l’ocupació. Allà havia de cercar aquelles piscines on a primera hora (les 7 ó 7:30 h del matí, generalment), no tinguessin més de dues o tres persones per carril per tal d’aprofitar l’esport i l’esforç fet. Nedar per escalfar, estiraments, nedar per entrenar i estiraments per tancar la sessió. Dutxa, esmorzar, penjar a casa la roba mullada i, com nou, a la feina! A Palma havia trobat moments ideals per fer-ho, de tant en quant, just abans de dinar, quan els carrils de la piscina estaven gairebé buits.

Només en alguna estranya ocasió he tingut el luxe que he tingut aquí, a Capdepera, tant per preu com per ocupació. Va ser en hotels quan, en viatges de feina, disposava d’una piscina per nedar gairebé tot sol en els moments que la feina m’ho permetia.

Divendres al matí a la piscina de Capdepera érem dues persones nedant i la socorrista vigilant. La despesa que vàrem fer, minsa: dos euros per persona. Una tarda anterior que hi vaig anar només hi havia dues persones a l’aigua.  

La gestió de la piscina, si no tinc mal entès, és compartida: l’ajuntament s’encarrega de la instal·lació i l’empresa externa aporta els socorristes, cobra les entrades i organitza les activitats d’estiu. Potser hi ha alguna altra cosa que no sé.

Sé que tenir oberta en temporada hivernal una piscina com aquesta, mantenint les màquines per escalfar l’aigua, és massa car i gens rendible si no és amb molta afluència de gent o bé cobrant entrades molt cares. Probablement, qui va encarregar-ne la construcció va fer una anàlisi de rendiment econòmic molt diferent a la que faria un empresari particular (si és que, realment, sap què signifiquen les paraules rendiment, econòmic, anàlisi). Segurament, un empresari no hauria fet la piscina que tenim a Capdepera. Però la tenim i d’alguna manera estarem pagant el seu cost.

Ara, però, una empresa posa el seu granet d’arena, l’ajuntament la seva part, i la piscina està oberta a un preu completament ridícul comparat amb els preus de qualsevol altra instal·lació, no d’ara, sinó de fa una dècada. Imagino han imposat un preu “polític”, dubto que serveixi per satisfer les despeses empresarials del conjunt instal·lació-serveis.  

Per a mi és un luxe tenir una piscina a disposició per nedar a aquest preu, i no em queixaré. Encara més luxe si disposo d’un carril per a mi sol. Entenc, però, que a l’octubre la tanquin, i també entendré que el proper estiu estigui tancada si no és que, ara que està oberta, el poble en massa ens hi llencem de cap per tal de demostrar que ens interessa tenir-la oberta i que l’utilitzarem, permetent la viabilitat de tenir-la oberta. D’altra manera, seguirem pagant amb els imposts les despeses de construcció i manteniment d’una instal·lació que ni tan sols servirà com a decoració estètica del municipi.

NOTA PER ALS GESTORS DE LA INSTAL·LACIÓ: mentre hi hagi públic a dins, potser no és legal tenir una sortida d’emergència tancada amb una cadena perquè el sistema de tancament estigui espenyat.