Qualsevol que hagi assistit a unes eleccions

sap perfectament que no son els electors

els qui elegeixen al regidor, sinó que en general

és el regidor el que es fa elegir pels electors...”

G. Mosca

 

Després d’una ràpida immersió pel realisme polític de la ma d’en Mosca passem a centrar-nos en l’anecdotari, en la numerologia electoral.

El Psoe ha obtingut un triomf històric amb el 35,40% dels vots a candidatures, un 12,8% més que a les eleccions anteriors. Ens hem de remuntar al 1979 i a l’Ucd per trobar un resultat semblant amb el 34,98%. L’avantatge sobre el segon classificat, el Pp és del 10,56% i sobre el tercer, Mes, d’un 15,25%.  

  

El Pp amb el 24,84% de les paperetes perd el 2,08% i mantén els quatre regidors.

Mes amb el 20,15% obté un 8,11% més que a l’any 2011, si be en aquesta ocasió els Verds formen part de la coalició, i arriba als quatre regidors.

Es Grup amb el 8,50% dels sufragis es queda a on estava.

Guanyem Capdepera amb el 6,15% i un 2,39% de vots més que a les anteriors eleccions obté un regidor.

El Pi es queda a les portes de l’Ajuntament amb 199 vots, si n’haguera obtingut un més la llei d’Hont els hauria afavorit amb un regidor.

  

La gran incògnita d’aquestes eleccions era a on anirien a parar 906 vots. Els números diuen que més del 50% dels antics votants d’Ucap han optat pel Psoe, al voltant del 20% al Pi i a Mes.

 

Ara entrem en els encontres en la segona fase per dilucidar si el Psoe governarà en solitari cercant aquí i allà suports puntuals per anar aprovant els pressuposts o si s’intentarà un acord de govern que cobreixi el quadrienni.

L’abstenció ha estat un 9,55% per sobre la mitja de la sèrie electoral inaugurada al 1979. El continuat bombardeig per part dels medis de creació d’opinió no ha fet efecte sobre l’electoral gabellí que en bona part s’ha desentès de la política.   

 

A les urnes de les autonòmiques el resultats segueixen el mateix ordre que a les municipals com es pot comprovar a la gràfica. S’acabarà obrint una sucursal de Ciudadanos a Capdepera?