Dos voluntàries de l'associcació RANA han visitat l'escola s'Alzinar, per a posar en pràctica el seu programa de prevenció de l'abús sexual infantil a totes les aules.



L'activitat ha consistit en una sessió de contacontes il·lustrat a partir del personatge Estela, que pateix abusos i s'enfronta. El conte fa participar els alumnes i identificar les situacions i com reaccionar, amb unes pautes concretes. En acabar els nins han fet un joc i han rebut un obsequi.

Aquest és el programa d'actuació de RANA que s'ha treballat a les aules:

La creació d'aquest projecte neix a partir del conte Crida ben fort, Estela! , conte de prevenció de l'abús sexual infantil on l'autora, Isabel Olid, ofereix als nins i nines una eina per ensenyar-los a fer-se respectar. 

A partir d'aquesta història, l'Associació RANA pretén arribar a col·legis, biblioteques, escoletes, centres d'acollida, etc. per a, a través d'un contacontes i altres activitats que ho acompanyen, explicar a nins i nines la història d'Estela i transmetre'ls les habilitats perquè puguin detectar situacions de risc i actuar davant elles. 

Acompanyant al contacontes i per aprofundir i ampliar el missatge que es dóna a partir d'aquest, oferim la guia didàctica Crida ben fort! Es tracta d'un material perquè nins i nines puguin identificar-se en diferents situacions de maltractament i abús i aprenguin a reaccionar.

Objectius:

  • Prevenir les situacions de maltractament infantil en general i d'abús sexual infantil en concret.
  • Transmetre la importància de respectar els propis drets i els dels altres.
  • Transmetre la importància de fer respectar i cuidar el propi cos i de respectar el cos dels altres.
  • Transmetre eines i habilitats als nins i nines per actuar davant qualsevol situació que no els agradi.
  • Ajudar als nins i nines a identificar a la o les persones de confiança a les quals puguin explicar el que els ha succeït i demanar-los ajuda.
  • Fomentar la comunicació nin-adult, nina-adult