El Decret llei, que bàsicament modifica la Llei del Turisme, pot dividir-se en dues parts clarament diferenciades:
1. Mesures per a la millora de les zones turístiques que es declarin madures
2. Mesures de caràcter turístic d'aplicació en tot el territori de la comunitat, amb independència de la seva declaració com a zona turística madura

1.- Mesures per a la millora de les zones turístiques que es declarin madures (modifiquen alguns articles de la Llei del Turisme i recullen una modificació del Decret 20/2011 d'Autoavaluació dels establiments d'allotjament turístic):

a. En declarar-se una zona turística madura s'entendran declarats d'interès autonòmic aquells projectes tendents a la reconversió de la zona. Per a la declaració d'una zona turística madura per part del respectiu Consell Insular s'exigirà, tal com estableix la Llei 8/2012 del Turisme de les Illes Balears, l'emissió d'un informe preceptiu i vinculant de l'Ajuntament afectat. A més, s'exigirà la definició dels aspectes mínims a desenvolupar posteriorment mitjançant els instruments corresponents en matèries com a sòl, edificació, mobilitat, transport públic, consum d'aigua, impacte climàtic, biodiversitat, desestacionalització i noves tecnologies.
b. Es permet als establiments que tinguin o obtinguin amb aquestes actuacions un mínim de 4 estrelles i 3 claus que els increments d'edificabilitat (del 15 % per a casos de 3 claus i del 20 % per a casos de 4 i 5 estrelles o 4 claus) es puguin aplicar en altura, amb l'addició d'una o dues plantes i amb un màxim de vuit metres de més.
Si la millora suposa un increment de categoria a 5 estrelles es podrà sol•licitar un increment addicional del 10% d'ocupació i edificabilitat.
Quan amb aquestes actuacions s'obtingui una categoria mínima de 4 estrelles o 3 claus es podran ampliar places amb les limitacions de la mateixa llei.
c. S'obliga a hostals, pensions, posades, cases d'hostes, campaments de turisme, càmpings, habitatges turístics de vacances i habitatges comercialitzadors d'estades turístiques que presentin abans de la finalització de l'any un pla de qualitat i ho executin en un termini de tres anys. També s'obliga a presentar i executar aquests plans a l'oferta de restauració i entreteniment, esbarjo, esportives, culturals, lúdiques i de turisme actiu.
d. Es dóna un termini de sis mesos a les diferents administracions perquè aprovin i/o desenvolupin plans i actuacions definits en els articles 72 i 76 de la Llei de Turisme: línies d'ajudes, inversions a la zona, beneficis fiscals, incentius, activitats desestacionalitzadores, etc.
e. Es redueix de sis a tres anys el termini del que disposen, segons el Decret 20/2011 d'Autoavaluació, els hotels d'1 i 2 estrelles i apartaments d'1 i 2 claus per complir els requisits de la seva categoria.

2.- Mesures de caràcter turístic d'aplicació en tot el territori de la comunitat balear, amb independència de la seva declaració com a zona turística madura (relatives a petites modificacions de la Llei del Turisme i que també afecten a la urgència en la inversió a la Platja de Palma):
a. Es recupera, com li era aplicable a l'article 17 del Decreto Llei 1/2009, la no necessitat de llicència d'activitat prèvia a la llicència d'obres d'aquelles actuacions previstes en la Disposició Addicional 4ª (Accions de modernització i augment de categoria).

b. Es modifica la Disposició Addicional 5ª de la Llei en el sentit d'ampliar el termini per a la regularització de places turístiques no autoritzades d'un a tres anys.

c. S'introdueix una Disposició Transitòria 6ª a la Llei, que especifica quins seran les condicions urbanístiques transitòries (fins que els PTI dels Consells defineixin les definitives) per als grans equipaments desestacionalitzadors i la seva possible oferta complementària (els de la Disposició Addicional 19ª) així com l'obligatorietat d'emetre informe previ a la tramitació de la declaració d'interès general, prèvia audiència a l'Ajuntament corresponent.

d. Es modifica la Disposició Final 4ª en el sentit d'ampliar el termini que tenen els Consells per iniciar la redacció dels Plans d’Intervenció d’Àmbit Turístic (PIAT) de sis a divuit mesos.