A la foto, el col·legi de consultors de la diòcesi de Mallorca, amb tres vells amics de Capdepera.

El Col·legi de Consultors de la Diòcesi de Mallorca, convocat per Mn. Pere Torres Siquier, s’ha reunit i ha elegit com a administrador diocesà de Mallorca Mn. Lluc Riera i Coll, el qual seguidament ha acceptat el càrrec i ha emès la professió de fe davant el Col·legi, segons allò prescrit pel cànon 833 del Codi de Dret Canònic. L’elecció s’ha fet a través de votació secreta dels membres del Col·legi. El Dret preveu que s’assoleixi la majoria qualificada de dos terços dels votants.

Va ser dia 29 de setembre de 2012, en el moment en què Mons. Jesús Murgui Soriano va prendre possessió de la Diòcesi d’Oriola-Alacant, quan la seu episcopal mallorquina va quedar vacant. A partir d’aquest moment, el govern de la diòcesi va ser assumit pel Col·legi de Consultors, fins a l’elecció de l’administrador diocesà, a no ser que la Santa Seu hagués nomenat un administrador apostòlic, circumstància que no s’ha produït.

El Col·legi de Consultors, dins els vuit dies següents a la vacància de la seu episcopal, ha d’elegir l’Administrador Diocesà. El Col·legi és convocat pel sacerdot del Col·legi més ancià per ordenació, que el presideix fins a l’elecció de l’Administrador Diocesà.

El Col·legi de Consultors és format per

· Mn. Pere Torres Siquier

· Mn. Miquel Serra Llodrà

· Mn. Lluc Riera Coll

· Mn. Antoni Riutort Fullana

· Mn. Antoni Vera Díaz

· Mn. Antoni Amorós Terrassa

· Mn. Nadal Bernat Salas




CARTA DE L'ADMINISTRADOR DIOCESÀ, LLUC RIERA, A LA DIÒCESI DE MALLORCA
Palma, 02 de octubre de 2012

Benvolguts germans:

Com de tots vosaltres és sabut, dissabte passat el nostre estimat D. Jesús, el qui ha estat el nostre Bisbe de Mallorca durant quasi nou anys, va prendre possessió canònica de la Diòcesi d’Oriola-Alacant. En aquell mateix moment la nostra Diòcesi de Mallorca va quedar en Seu Vacant. I així continuarà fins que el Sant Pare nomeni el nou Cap i Pastor de l’Església de Mallorca i prengui possessió canònica de la Seu mallorquina.

Diumenge passat, dia 30 de setembre, el Col·legi de Consultors, reunit en sessió extraordinària, em va elegir com a Administrador Diocesà de Mallorca, segons el que és previst per aquestes circumstàncies en el Codi de Dret Canònic, quan la Santa Seu no ha disposat altra cosa. A partir d’aquest moment, em pos a la vostra plena disposició. Com vaig dir el mateix dia de l’elecció, es tracta d’un servei per ajudar a la vida ordinària de la Diòcesi, en aquest temps d’espera d’un nou Pastor. Durant el temps de Seu Vacant, a nosaltres ens toca treballar, amb el màxim de normalitat i sense fer innovacions, perquè la Diòcesi segueixi anunciant l’Evangeli del Regne.

En temps de Seu Vacant cessen automàticament en els seus càrrecs els Vicaris Generals i Episcopals. També cessen el Consell Presbiteral, el Consell Diocesà de Pastoral, el Consell del Laïcat i el Consell de Vida Consagrada. D. Jesús, com a Bisbe - Administrador Diocesà de Mallorca, va prorrogar, amb potestat de Delegats Episcopals, els dos Vicaris Generals i el Vicari Episcopal d’Assumptes Econòmics, que també han cessat per la Seu Vacant.

En canvi, es mantenen en els seus càrrecs el Vicari Judicial, el Canceller - Secretari General del Bisbat, que continuarà amb les seves facultats delegades, i els Notaris Eclesiàstics; l’Ecònom Diocesà i el Consell Diocesà d’Assumptes Econòmics, que serà prorrogat fins al nomenament d’un nou Bisbe Diocesà, perquè acabava el seu termini aquest mes d’octubre. Així mateix, continuen en els seus càrrecs els Arxiprestes fins ara constituïts. En breu es convocarà a l’elecció d’una terna per nomenar l’Arxipreste de Palma 2 que ha romàs vacant per trasllat del seu titular.

Per tal d’atendre les tasques pastorals de la Diòcesi, consultat el Col·legi de Consultors, he decidit delegar en forma general Mn. Rafel Umbert i Sureda, amb totes les competències i facultats que tenia quan era Vicari General i Delegat Episcopal; i Mn. Antoni Amorós i Terrassa, Ecònom Diocesà, que serà el Delegat General d’Assumptes Econòmics, amb les mateixes competències i facultats que tenia com a Vicari Episcopal i Delegat Episcopal.

De la mateixa manera tots els càrrecs diocesans, com els Delegats Diocesans, els Directors dels Secretariats, la Secretària de Comunicació, així com altres càrrecs de la Cúria Diocesana, restaran en els seus càrrecs.

Per altre costat, de part del Vicedelegat Diocesà de Pastoral Catequètica i Litúrgica, assumim algunes indicacions que s’han de seguir durant tot el període de Seu Vacant:

- Des del passat dia 29 de setembre, no s’ha dir el nom del Bisbe a la Pregària Eucarística. Tampoc no es diu el nom de l’Administrador Diocesà;

- Durant el temps de Seu Vacant tota la Diòcesi ha de pregar amb insistència per l’elecció del nou Cap i Pastor, per això des de la Delegació de Pastoral Catequètica i Litúrgica ofereixen uns formularis, en català i en castellà, amb algunes monicions d’entrada i pregàries per fer en les misses rituals Per l’elecció d’un nou Bisbe, que s’haurien de dir, a proposta de la Delegació, el primer i tercer dimecres de cada mes, o el dia més pròxim, així la Diòcesi pregaria el mateix dia.

Que tots units facem camí en aquesta etapa de transició. En concret, que ens posem en camí per afrontar amb il·lusió l’Any de la Fe, convocat pel Papa per a tota l’Església Catòlica, i que aquí, com a Diòcesi, iniciarem a la Seu dia 12 d’octubre a les 17 h. Allà ens trobarem, reunits per celebrar l’Eucaristia i compartir l’alegria de creure en Jesucrist. Fins aleshores, rebeu tots una cordial salutació en el Senyor.

Lluc Riera i Coll
Administrador Diocesà de Mallorca