Barra lliure per als amics!...i amigues!

Projecte de Llei del Turisme de les Illes Balears (572Kb)

text íntegre en castellà

(únic que hi ha a la web del Govern Balear)

 

 Permet entre altres malifetes (reproducció textual dels articles):

"article 5.

3. Els plans d'intervenció en àmbits turístics (PIAT) i, si s'escau, els plans territorials insulars (PTI) poden establir la densitat global màxima de població, delimitar zones i àmbits turístics i de protecció i fixar-ne i característiques, i establir paràmetres mínims de superfície, volumetria, edificabilitat i equipaments. Així mateix, poden assenyalar les excepcions que per la seva ubicació o característiques especials així ho aconsellin. També poden determinar aquests paràmetres respecte de les zones residencials confrontants amb les turístiques.

.../...

article 25
dispenses
1. Excepcionalment, anteriorment o coetàniament a la presentació de la declaració responsable d'inici d'activitat o comunicació prèvia, a petició raonada del seu titular, prèvia tramitació prèvia de l'oportú expedient i amb informe favorable i vinculant de la Comissió de Valoració de Dispenses, l'administració turística competent pot dispensar del compliment d'alguns dels requisits establerts normativament o reglamentariament

.../...


article 48
d'unitats d'allotjament i obligatorietat de prestació de serveis

En els establiments d'allotjament turístic a partir de cinc estrelles o similar categoria es podran alienar fins al 50% de les unitats d'allotjament de l'establiment per destinar-les a residències turístiques unifamiliars, sempre que estigui permès per els instruments de planejament, no tinguin una superfície inferior a 75 m2 construïts i els estiguin garantides l'oferta i la prestació de tots els serveis en les mateixes condicions de qualitat en què l'establiment les ofereix als seus clients."

És a dir, poden fer el que volen, quan volen, com volen i amb qui volen.

Però no se n'amaguen. Aquesta és l'explicació del Govern respecte del projecte de llei:

"La creació d'una nova Llei del Turisme sorgeix arran de la necessitat d'actualitzar la normativa turística existent adequant-la a la realitat actual amb l'objectiu de permetre l'eliminació de les traves administratives, garantir la seguretat jurídica i modificar la legislació obsoleta, com a element essencial per al desenvolupament de tota activitat econòmica en general i turística en particular.

Entre els fins que persegueix la nova llei figura la necessitat de regular la reconversió dels establiments turístics obsolets que justifiquin la seva inviabilitat turística i econòmica en altres usos no turístics, així com l'ordenació dels establiments turístics coparticipats i la millora de les zones turístiques.

Igualment amb aquesta nova normativa es pretén millorar la competitivitat del sector amb el propòsit d'impulsar la recuperació econòmica de les Balears.

Finalitat de la Llei:

1. - Millorar la competitivitat de la destinació amb la creació dels Plans d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT), de noves figures, amb la possibilitat del canvi d'ús i la modernització de l'oferta obsoleta i tot això amb un clar objectiu: la rehabilitació de les zones turístiques.
2. - Creació i modernització del producte turístic coordinant les diferents actuacions en matèria d'ordenació i promoció a través del Consell Assessor de Turisme, la Comissió Interdepartamental de Turisme i la Mesa de Batles pel Turisme."

Cap Vermell, en un anàlisi d'urgència i coincidint amb un ample sector de l'opinió púbica, pensam que és donar màniga ampla al sector per tal de poder permetre convertir hotels en blocs de pisos, que es facin ampliacions de fins al 40%, que es construeixi més oferta en rústic o que, en casos com el projecte de Canyamel, una vegada construits els condotels es canvii el seu ús per a vivendes familiars. Un vertader desastre!

Bravo Delgado!