Coordinador de la pedrera de l'Escolar. Temporada 2020-2021






"La formació és l'objectiu, la competició és el camí i els resultats seran la conseqüència del correcte ensenyament"




















Fernando (42 anys) va començar als 8 anys a jugador al planter de l'Escolar fins a arribar a el primer equip. Als 18 anys va començar la seva periple d'entrenador. 
Entre d'altres coordinador en el seu moment de les pedreres del Serverense i de l'Arta (d'experiència no n'hi falta). Vam parlar amb ell perquè ens expliqués el seu treball per a la temporada avienent mb el club de Capdepera.


- Objectius segons edats per a la propera temporada?


PRE-BENJAMINS (7 anys) i BENJAMINS (8-9 anys): Etapa d'iniciació F8
És la primera etapa de l'futbolista, en la qual encara no assimila bé els conceptes de manera que cal donar-los mínimes nocions de tàctica ja que a aquesta edat és molt difícil fer-los comprendre un sistema. Per tant, cal treballar els aspectes psicomotrius i la tècnica.

ALEVINS (10-11 anys): Etapa de formació F8
Es pot dir que en aquesta etapa se'ls ensenya una evolució bàsica en el joc. Han de saber l'estructura de defensar-crear-atacar. És una etapa en la qual ja si se'ls inculca conceptes propis de l'esport com el marcatge o el replegament. Aquests primers passos són la base per a un posterior desenvolupament més extens de la tàctica i els sistemes de joc.

INFANTILS (12-13 anys): Etapa de tecnificació F11
En aquesta etapa se'ls ensenya que l'estratègia són accions per aprofitar, sorprendre o neutralitzar el contrari durant el partit a pilota parada. Se'ls s'inicia a la utilització de l'estratègia.

CADETS (14-15 anys): Etapa competitiva
Es pot dir que en aquesta etapa ja es coneixen tots els principis defensius i ofensius i és una etapa en què es comença a perfeccionar l'estratègia. Es comença a introduir als jugadors en les accions tàctiques complexes.

JUVENILS (16-17-18 anys): Etapa de perfeccionament i rendiment
És l'etapa en la qual l'entrenador pot i ha d'aplicar sense límit tot tipus de sistemes i esquemes tàctics. Ha de fer especial èmfasi en el perfeccionament de les estratègies. Podem definir-la com una etapa, o un pas de nen a home pel que fa a el futbol. Han de perfeccionar sense límit tot l'après anteriorment.

- La idea que va tenir la directiva de confeccionar els eqauips per qualitat a partir d'infantils és continuista? Raons?
- Des de fa ja diversos anys, en el nostre club a cada categoria hi ha diversos equips (A i B), fins i tot aquesta temporada que en benjamins tenim planificats 3 (A, B i C).
Així , per a la confecció dels equips, des de la meva arribada a club, vist com funcionen altres clubs de similars característiques, vaig proposar a la directiva agrupar els jugadors segons el nivell, motivació i implicació dels nins i no necessàriament per edat, excepte en les competicions que són exclusivament de primer any.
Per tant, els equips A, encara que normalment tenen un tant per cent elevat de jugadors de segon any, també poden comptar amb alguns de primer any segons la seva progressió i, els equips B, no necessàriament estan formats només per jugadors de primer any sinó que poden haver alguns de segon any que per un motiu o un altre considerem que han de seguir millorant amb un equip més d'acord amb les seves característiques físiques i tècniques.
D'aquesta manera, els jugadors queden agrupats segons els seus interessos i capacitats esportives, el que permet formar grups més homogenis, permetent planificar i estructurar els entrenaments ajustant-se millor a les característiques pròpies de cada grup ja que així la majoria dels jugadors dels 2 equips tenen un nivell similar.
Segons els estudiosos quan un equip base perd o guanya per golejada no és beneficiós per al jugador.
Com a club, nosaltres estem en contra de les grans golejades ja que no aporten res al guanyador alhora que humilien el perdedor.
Per això, en aquests casos, és convenient empatitzar amb l'adversari ja que, entre altres coses, no cal oblidar que són nens. En aquests casos, és convenient que els entrenadors cerquin altres objectius diferents a marcar gol com, per exemple: tenir la possessió de la pilota el màxim temps possible, jugar a 2-3 tocs, no pressionar el rival en el seu propi camp, situar als jugadors en altres posicions, etc...
Per finalitzar m'agradaria agrair a la directiva la seva confiança en el meu treball, ja que encara que un treballi per millorar i aportar el seu granet de sorra, no sempre tot surt com un desitja o planifica.
A més, vull agrair als entrenadors i delegats seva implicació ja que sense la seva ajuda seria impossible dur a terme la meva tasca, així com posar en pràctica la planificació dissenyada i que la majoria d'ells s'executa.
I finalment, desitjar que aquesta situació acabi com més aviat millor perquè els veritables protagonistes (els jugadors) puguin gaudir de nou de jugar a futbol i fer esport, així com de posar en pràctica valors tan necessaris com: esforç, superació, perseverança, respecte, esportivitat, solidaritat, companyerisme, etc.

BEST