Futbol, bàsquet i l’entrenament per a triatletes protagonitzen les VI Jornades d’Esport Base al Teatre de Capdepera


 

El passat dilluns 7 d’abril va tenir lloc l’acte central de la 6ª edició de les Jornades Esport Base “El camí de la Formació a la Competició” amb les ponències de Nico López, Luis Páez i Gaspar Mesquida i la participació de José Luis Alberola al col·loqui final.
 
 
 
L’obertura de les jornades va anar a càrrec de Joan Antoni Ramonell, Director Insular d’Esports del Consell de Mallorca, qui va destacar que precisament l’entitat que ell representa és on es treballa el pas de la formació a la competició a l’esport base, recordant que enguany signaran fins a 34 convenis amb les diferents federacions esportives per a fomentar l’esport base a escoles municipals i esportives.

 

 

A continuació, Nico López, actual entrenador de l’Atlètic Balears, equip de 2ªB que ara mateix es troba en llocs d’ascens a la classificació a falta de només 5 jornades, va destacar que ell considera la competició com a part del procés de formació, sempre que sigui una competició ben entesa i ben explicada, i va explicar que hi ha moltes coses a millorar en el futbol base per tal d’evitar que les necessitats dels entrenadors i clubs passin per damunt dels nins, com prescindir de classificacions, de golejades sense tancar el marcador, etc…

 
Nico López, també va incidir que en l’edat entre  7 i 9 anys, que ell anomena etapa egocèntrica, precisament s’ha de fomentar això, l’individualisme de cada nin i progressivament augmentar el concepte d’equip, no a l’inrevés, explicant al detall les sessions recomanades per edat i categoria.

 

La segona ponència, a càrrec del Sr. Luis Páez, Director Esportiu de bàsquet de Sant Josep Obrer de Palma, es va centrar en la feina feta els darrers anys i la que s’ha de fer en el futur immediat en una escola referència en el bàsquet base balear. Va destacar que inclús amb els nins d’entre 3 i 9 anys els monitors-entrenadors són titulats i amb experiència, ja que considera que els millors han d’estar a la base. També detallà la política de club amb l’estil de joc (basada en una forta defensa i pressió a tota pista a tots els equips) i que l’objectiu marcat era aconseguir un equip infantil de màxim nivell cada any. També va diferenciar els clubs de poble i els de Ciutat, on la feina no pot ser la mateixa només per la quantitat d’opcions a triar nins que tenen a Palma.
 
 
 
Gaspar Mesquida, que actualment és preparador físic de l’Atlètic Balears i preparador físic de triatletes, va ser el darrer ponent, i explicà la seva experiència de com preparar un ironman o triatló de llarga distància (3,8 km nedant, 180 km amb bicicleta i 42 km corrent) amb 36 setmanes. Va destacar sobretot els errors freqüents d’entrenament com copiar models d’entrenament de professionals, descarregar planificacions generalitzades per Internet, recuperar l’entrenament perdut, anar més ràpid “perquè em trob bé” i descuidar el treball compensatori de força. Mesquida també va recomenar que qualsevol triatleta hauria de tenir un pla d’entrenament fet per un tècnic o entrenador, encara que sigui a nivell amateur.
 
 
 
L’acte, presentat i conduït per Jordi Aracil i Roger Udina, de l’associació Ona Verda, va encarar la part final amb un animat col·loqui, amb la participació de tots els ponents i de José Luís Alberola, Director Tècnic i Esportiu de la Federació de Bàsquet de les Illes Balears, qui ja havia vingut a Capdepera en jornades esportives d’altres edicions. Alberola precisament va destacar que són els mateixos entrenadors, amb els seus egos, els que també acceleren el pas de la formació a la competició i que s’hauria d’evitar. El col·loqui, que es va allargar per la quantitat de preguntes del públic assistent, es va encaminar sobretot a com millorar la relació pares-club-entrenadors. També es va parlar de millores arbitrals o de facilitats per poder fer cursos de formació de tècnics, no només a Palma, entre molts altres temes.
 
 
 
Així es va cloure la jornada, organitzada pel Servei Municipal d’Esports i l’Ajuntament de Capdepera, amb la col·laboració del Govern Balear, el Consell de Mallorca, la Federació de Bàsquet, la Federació de Futbol i la Federació de Tennis, C.E.Escolar i Atlètic Escolar, Jet-7 Fitness Center, Ratjada Esports i l’Associació Ona Verda.
 
 

Ona Verda