GABELLINS EXTREMS. ÈXIT ESPORTIU I D'ORGANITZACIÓ DE LA I MARATÓ MUNTANYES D'ARTÀ

 

Toni Sastre, Julián Cobo, David Navarro, Suso Rexach i Miquel Àngel Esteva participaren a la primera edició d'aquesta nova prova, que dona per acabada la temporada de la Copa Balear de curses de Muntanya 2013.

El passat diumenge 3 de Novembre de 2013 el nostre poble veinat acollia la primera marató Muntanyes d'Artà, una cursa que començava a les 8,30 del matí,  que partia desde la plaça del Conqueridor i que finalitzava a la mateixa, després d'haver rovegat un duríssim traçat de 42 kilòmetres, passant per les muntanyes més altes i la costa del parc de Llevant,  el qual s’havia de realitzar amb un temps màxim de 8 hores.



El recorregut passà per s'ermita de Betlem, el campament dels soldats, coronant es Porrassar, primer, i sa talaia Freda, després (on hi havia un control, on s'havia de passar en menys de 4 hores i mitja), davallant per s'esquena llarga fins a s'Arenalet d'Aubarca i d'allà per la costa fins la torre del Matzoc, continuant fins a la caleta i d'allà pel torrent cap a les cases d'Aubarca, per continuar l'ascensió cap a son Puça, amb la sorpresa final de travessar cap els Olors per les muntanyes i les crestes que ho separen, per finalment passar aproximadament pel camí utilitzat per la cursa de la fira, entrant a Artà, per la carretera de s'ermita.



Dels 287 corredors inscrits, 246 arribaren a meta, fet que ens dóna una idea de la duresa de la competició. La dificultat de la cursa i la calor que va fer, va provocar bastants retirats. No hi va haver cap incident greu, només turmells fotuts, vòmits, rampes, caigudes, deshidratacions ... res que surti del que és habitual en aquest tipus de proves, però, això sí, amb un nombre més elevat. 


Miquel Capó, campió de la prova

El guanyador va ser el supercampió Miquel Capó amb un temps de 3 hores i 51 minuts, posant colofó a una espectacular temporada atlètica d'aquest corredor, que fa unes poques setmanes va guanyar la marató de la TUI per cinquena vegada, i que ha participat amb èxit a proves internacionals.



En quant a la participació local, va ser més nombrosa del que és habitual, degut a que existien unes 100 places obertes per atletes no adscrits a la federació de muntanya. Les perspectives inicials no eren massa bones. En Toni Adrover ja va ser baixa la setmana anterior a la competició per uns problemes de neumonia. Per una altra banda en Miquel Àngel Esteva "Blancus" va haver d'abandonar després de 20 km quan el seu peu li va dir prou degut a una lesió que arrossegava des de l'estiu, així i tot, ho va voler intentar sabent que no tenia moltes possibilitats d'arribar a meta. Els que sí aconseguiren la proesa d'arribar dins del temps, varen ser, dins la categoria sènior, en Toni Sastre amb un temps de 5 h 33 mn, arribant el 107 a la general i el 65 a la seva categoria, en Julián Cobo amb un temps de 6 h i 9 mn, arribant el 169 a la general i el 90 a la seva categoria i , també dins dels Seniors, en David Navarro, amb un temps de 6 h i 27 minuts, entrant el número 201 a la general i 103 a la seva categoria. En quant a la categoria de M40, en Suso Rexach, va fer un temps de 7 h i 22 mn, entrant el 234 a la general i 84 a la seva categoria, tenint en compte que la darrera setmana va haver de lluitar contra el rellotje per superar una torçuda de turmell produïda durant els entrenaments. Per tot això volem donar l'enhorabona a tots perquè el fet de finalitzar la prova ja és un aconteixement.

També dir que el guanyador local artenenc va ser "l'Ironman" Toni Miquel Amorós ( de la pizzeria l'Attrio) que va arribar en un meritós quart lloc. I com a curiositat dir que en el lloc número 9 va arribar el manacorí Joan Campins, atleta de les Milanes d'Alaró, que té una cama calarajadera, i que és nebot del nostro amic i company Xisco Campins.

 

1             393         Miquel Capo     M            Senior  01:36:36               03:51:07

2             6             Daniel Muñoz   M            Senior  01:36:57               03:52:53

3             9             Pep Frontera     M            M-40     01:41:19               03:54:48

4             909         T. M. Amorós    M            Senior  01:36:54               03:58:19

9             212         Joan Campins   M            Senior  01:46:06               04:19:20

107         937         Toni Sastre         M            Senior  02:16:01               05:33:28               65          

169         923         Julian Cobo        M            Senior  02:25:24               06:09:12               90

201         896         David Navarro  M            Senior  02:31:19               06:27:45               103

234         409         Suso Rexach      M            M-40     02:50:26               07:22:00               84

 

 L'opinió generalitzada dels atletes  va ser  d'èxit absolut tant a nivell organitzatiu com a esportiu. "Tot i no tenir molt desnivell, és la cursa més muntanyera que hem fet mai i ens han fet anar per on no hi passen ni les cabres. Després de l'entrenament del cap de setmana anterior, ja esperàvem que seria dura, però el darrer cim, que no coneixíem, ha estat el més empinat i ple de càrritx. Sort dels bastons i les malles llargues." comentava un dels participants. La duresa de la prova va sorprendre, fins i tot, a la pròpia organització.


Conclussió:  altíssima nota, tant per a l'organització, com per al poble d'Artà que s'ha entregat en cos i ànima en aquest singular aconteixement esportiu, amb centenars de voluntaris i membres de Protecció Civil, a part d'espectadors, acompanyant al llarg de tot el recorregut. Enhorabona a tots. I també comentar que l'ajuntament d'Artà, coincidint amb aquest event, organitzà una jornada de portes obertes tant en el museu com a ses Païsses.



Si voleu gaudir del que va ser la cursa i  compartir la bellesa i complexitat dels paisatges recorreguts vos aconsellam visionar aquest IMPRESSIONANT video de la cursa  realitzat per un dels participants concretament per Ramon Mulet : Pitjau l'enllaç que segueix

  http://www.youtube.com/watch?v=6ln196N1qrw&feature=youtu.be

Només afegir que amb aquesta prova se dona per finalitzada la Copa Balear de curses de muntanya 2013. I que cal descansar per començar amb renovades energies la preparació per l'any 2014.