El temps del mes d'octubre

per Joan Espiritusanto













Continua en  aquest mes la sequera ja ressenyada en els mesos anteriors, ja que foren solament sis els dies en què tenim anotades precipitacions, sense cap  de destacada. Una, durant els primers 18 dies, i les altres cinc distribuïdes a la resta de del mes.

La més important correspon al dia 19, amb recollida de 2,8 l/m2., l’única que ha passat dels dos litres, una primera misèria. Al final del mes, la quantitat d’aigua recollida se situa en 7,6  l/m2., segona misèria.




Els vents, en els dies de pluja, bufaren majorment de Gregal i Llebeig. El dia 7, entrà, damunt migdia, aire fred, i el 8, vent de Gregal una mica més fort; el primer dia  fins a 40 km/h i el segon dia una mica més, fins a 50 km./h.

Els altres vents que també bufaren de diferents caires, sempre relativament suaus.

Les temperatures màximes que començaren al voltant dels 25 graus varen anar baixant al llarg del mes, amb una incidència notable al dia 8, per a recuperar-se un poc tot seguit; desprès continuà el descens, amb una sensible pujada el dia 24. Dia de temperatura màxima: el dia primer del mes, amb 25 graus, i la més baixa el dia 20, amb 18,8 graus.

Les temperatures mínimes seguiren, com és ben natural, la mateixa tònica que les màximes, a mesura que passaven els dies anaven baixant. Començàrem el mes en 22,6 graus, la màxima de les mínimes del mes, i acabàrem amb 18,6 graus el dia 31, amb una sensible davallada els dies 16, 17 i el 18, en que tinguérem la més baixa del mes, amb 16,9 graus.




La humitat, normal per un a mes sec com ha estat aquest octubre. Podem dir que la humitat es va fer present a partir del dia 23,  reservant per a dia 28 la més elevada, amb un 89 %. Eren dies de vet de Llebeig i  Llevant. El dia més sec el trobam al 20, amb vent de Gregal de 30 km/h.

La pressió atmosfèrica, sense notables variacions, del 785 al 781 les primeres tres setmanes, per a davallar els dies del 23 al 27. El dia 24, la més baixa, amb 770.

Seguim, en aquest mes, perdent minuts de claror. Els matins, fins a 32 minuts, i 45 al capvespre, la qual cosa suposa un escurçament del dia de 77 minuts.