El balanç d’incendis forestals, una vegada ha acabat la temporada de màxim risc, és de 157 focs i una superfície cremada de 2.478 hectàrees





Del total de sinistres produïts, el 43 % han estat intencionats, la gran majoria a Mallorca








  El conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, Gabriel Company, ha presentat avui de matí el balanç de la campanya de la lluita contra els incendis de 2011, després que el passat 31 d’octubre acabàs la temporada de màxim risc. Fins avui, s’han produït 157 conats i incendis forestals a les Illes Balears, dels quals 125 han tingut lloc a Mallorca, 22 a Eivissa i 10 a Menorca (Formentera ha estat l’única illa on enguany no s’ha produït cap incendi forestal). La superfície cremada ha arribat a 2.478,83 hectàrees (1.908,59 ha de superfície arbrada i 570,25 ha de superfície desarbrada) i malgrat que Mallorca ha estat l’illa on s’ha produït la majoria d’incendis, Eivissa és on hi ha hagut més superfície afectada, amb un total de 1.671,35 ha cremades.
   L’informe elaborat per la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori conclou que el 43 % dels incendis han estat intencionats, el 38 % s’han produït per negligències i causes accidentals, un 6 % per causes naturals, un 2 % per reproducció, un 1 % per causes desconegudes, un 3 % per altres causes i un 8 % estan pendents d’investigació.
   Segons l’Institut Balear de la Natura (Ibanat), enguany ha estat un dels anys més complicats quant a incendis. De fet, des de 1994 —quan hi va haver una superfície cremada de 2.454,20 ha— no es produïa una xifra similar a la d’enguany. En aquest sentit, cal destacar l’àmplia col·laboració institucional en la lluita contra els incendis i la resposta immediata de l’operatiu d’extinció, la qual cosa ha permès reduir el potencial de molts dels incendis provocats. Així, segon els simuladors de potencial del foc de l’Ibanat, la xifra d’hectàrees afectades a totes les illes podia haver estat quatre vegades superior a les 2.478 ha cremades.



   D’altra banda, el conseller Gabriel Company ha tornat a reiterar que l’any 2012 estarà redactat el IV Pla General de Defensa contra Incendis Forestals a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, ja que l’anterior pla va caducar el 2009. Els objectius del nou pla són donar una resposta adequada en matèria de prevenció, vigilància i extinció d’incendis forestals durant els propers deu anys; generar una cultura del risc dins la societat davant els incendis forestals; conscienciar i afavorir la col·laboració ciutadana, i intensificar les activitats de prevenció en els mesos d’hivern.
Pla Forestal de les Illes Balears
  Company també ha recordat que el 29 d’octubre passat va anunciar a Eivissa que en el termini de dos anys s’elaborarà el Pla Forestal de les Illes Balears —som l’única comunitat autònoma que no té un pla forestal—, document que reflectirà la política forestal a les illes per als pròxims quinze anys. Els objectius principals d’aquest pla són complir la Llei de forests i adaptar-la a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears; definir la política forestal de les Illes a mitjà i llarg termini; establir les directrius per a l’administració del domini públic forestal balear, i modernitzar l’Administració forestal.