CAPDEPERA, MUNICIPI RESPONSABLE AMB EL TURISME I LES SEVES PLATGES


   La correcta gestió ambiental de les platges és una prioritat per al municipi gabellí, que des de l’any 2009 compta amb un certificat ambiental segons la norma ISO 14001:2004. Es tracta de les platges de cala Mesquida, cala Agulla, Son Moll, cala Lliteres, cala Gat, Font de sa Cala i Canyamel.
   Des de la implantació del sistema de gestió ambiental s’han fet diverses accions, com l’edició de tríptics de Bones Pràctiques Ambientals a les Platges en diversos idiomes, la col•laboració d’informadors a les platges, realització d’enquestes de satisfacció, formació a totes les parts implicades, instal•lació de papereres per a la recollida selectiva als accessos de les platges i la senyalització de les platges certificades per tal de fomentar la col•laboració dels usuaris.



   També s’ha aconseguit la implicació en la gestió de la gran majoria d’empreses que donen serveis a les platges de Capdepera: des de la neteja i manteniment, passant pels bars i restaurants, fins a les empreses d’explotació de gandules o artefactes flotants. Alguns exemples de millora són la instal•lació de nous quioscs de fusta -més integrats en el paisatge-, el balisament de la zona de bany -a Son Moll i Font de sa Cala- o la instal•lació de nous equipaments en banys i dutxes -a Son Moll i Canyamel- dels quals es du un seguiment del consum d’aigua.
    Els darrers sondejos mostren dades molt positives, com el fet que la gran majoria dels enquestats troben en bones o molt bones condicions les platges de cala Agulla  (94 %), Son Moll (98 %) o Canyamel (96%). Per altra part, el qüestionari ambiental també fa referència a assumptes com la correcta gestió dels residus, els usos prohibits a la platja o l’existència del Sistema de Gestió Ambiental. La realització de les enquestes és de gran ajut per tal de millorar la planificació de futures actuacions.

 
Departament de Medi Ambient

Ajuntament de Capdepera