Capdepera forma part dels 24 municipis de les Illes Balears que s’han adherit voluntàriament al “Pacte dels Batles”, iniciativa de la Comissió Europea que impulsa la lluita contra el canvi climàtic a nivell local. L’Ajuntament va signar el Pacte el 8 de gener de 2010 i ara presenta el Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES).







El “Pacte dels Batles” és el mecanisme per implicar a totes les administracions locals europees en l'adopció de mesures urgents en matèria d'energies renovables i estalvi energètic. Els ajuntaments signants assumeixen el compromís per a l’any 2020 de reduir en un 20% els gasos d’efecte hivernacle respecte l’any 2005, augmentar un 20% l’eficiència energètica i aconseguir que un 20% de l’energia provingui de fonts renovables.

L’adhesió a aquesta iniciativa implicava la redacció d’aquest pla d’acció (PAES) que definirà les actuacions municipals a desenvolupar per assolir els objectius establerts per a l'any 2020.



Es va  iniciar amb l’elaboració d’un inventari municipal de consums energètics i d’emissions de CO2, associades als principals sectors d'activitat i la realització d’avaluacions energètiques als principals equipaments municipals. Amb aquesta informació s’ha analitzat la situació actual del municipi i s’ha definit l’estratègia d’actuació per reduir les emissions CO2 per a l'any 2020.



El PAES inclou accions concretes a nivell municipal i de gestió del propi Ajuntament en àmbits tant diversos com ara el foment de la mobilitat sostenible i l’ús del transport públic, l'estalvi energètic  en l'enllumenat públic i l'aplicació de mesures de millora energètica als edificis de titularitat municipal, entre altres mesures.



El “Pacte dels Batles” compta amb el suport de la Direcció General d’Energia del Govern de les Illes Balears que ha tret una línia de subvencions per a la realització de Plans d’Acció per a l’Energia Sostenible el 2011, de la qual l’Ajuntament de Capdepera n’és un dels beneficiaris.

L'acte de presentació va tenir lloc en el Centre Cap Vermell, dia 19 d'octubre de 2011. El regidor Albert Llull va fer la presentació i la xerrada comptà amb la presència d'una vintena d'oients, que pogueren participar i fer propostes al pla presentat per l'equip redactor.