L’empresa Melchor Mascaró durà a terme el nou servei de recollida de residus a Capdepera
El cost del servei supera 1.300.000 euros

Image

Nou servei de recollida de residus.
   Dia 31 de juliol l’ajuntament de Capdepera aprovà l'adjudicació del nou servei de recollida de residus i d’implantació d’un  nou servei, amb els vots favorables de l’equip de govern, l’oposició del Partit Popular i l’abstenció de Es Grup.
   L’empresa adjudicatària  ha estat Melchor Mascaró que obtingué una puntuació més alta que Fomento, les úniques empreses que s’havien presentat. A partir de l’adjudicació hi ha sis mesos per a posar en marxa el nous sistema, que suposarà un canvi d’hàbits a, pràcticament, tot el municipi. Es a dir per febrer o març, el nou sistema ha de funcionarà al cent per cent.
   Segons paraules del batle de Capdepera, Bartomeu Alzina, “es tracta d’una aposta de futur, encaminada a augmentar el reciclatge selectiu de residus, oferir un millor servei i reduir la despesa per la taxa d’incineració”.

Us feim cinc cèntims de les novetats.

Image

 * Recollida de la fracció de rebuig (la bossa dels fems de sempre), 
   -En algunes zones del municipi, seguirà el sistema de contenidors, ara bé se canviaran per uns altres de 2.400 litres amb càrrega lateral (més grans que els actuals): Pel que fa a  la freqüència de recollida s’estableix en 7 dies a la temporada alta (excepte Canyamel i Provençals, que serà de 6 dies) i de 6 dies durant la temporada baixa a Capdepera i Cala Rajada (la resta del municipi de 4 dies). A les zones rurals s’ubicaran contenidors a punts específics i la periodicitat serà de 6 dies a la setmana. La recollida serà a partir de les 24 hores.
   -S’implantarà la recollida porta a porta al casc urbà de Capdepera , al centre de Cala Rajada(zona entre els carrers Magallanes, Via Mallorca, Juan Sebastián Elcano, Reis Catòlics i passeig Colón), Es Fangar i sa Pedruscada (entre l’avinguda Mediterrani i Arquitecte Alomar fins al carrer Verderol). És a dir el sistema de Capdepera s’amplia a bona part del municipi. Els veïns podran treure els fems entre les 20 i les 24 hores, quan començarà a ser recollit pels camions. La freqüència de recollida serà de 4 dies a la setmana.
  -S’implanta la figura de gran productors i productors singulars (hotels, bars, restaurants, botigues…), amb recollida diferenciada de fracció orgànica i de rebuig


Image

* Recollida selectiva de vidre, paper i cartró i  envasos.
   - Les àrees d’aportació de Vidre, Paper-cartró i envasos seguiran a càrrec del Consell, així com els grans productors
   - Hi haurà recollida selectiva domiciliaria  a les mateixes zones que la fracció de rebuig i pels productors singulars (botigues, bars, restaurant, hotels petits…).
   - La freqüència domiciliaria serà d’un dia a la setmana pel cartró i altre pel vidre, i dos dies a la setmana pels envasos
   - Pels productors singulars la freqüència de recollida  prevista és: vidre (4 vegades setmanals temporada alta i 2 temporada baixa); paper-cartró (4 vegades a la setmana temporada alta i 2 a la temporada baixa); envasos (3 vegades a la setmana tot l’any).


Image

* Altres aspectes
  - Mercats i fires. La recollida s’efectuarà una vegada acabada l’activitat i en un termini màxim de dues hores. S’inclouen els mercats setmanals de Capdepera i Cala Rajada, el mercadet artesanal nocturn de la plaça Castellet i esdeveniments puntuals organitzats per l’ajuntamen
  - Recollida d’animals morts. S’oferirà un telèfon per demanar el servei, de freqüència diària. El termini de recollida no podrà superar les 6 hores des de l’avís telefònic.
  - S’implanta la recollida de la fracció de residus vegetals als habitatges (2 dies a la setmana la temporada alta i un a la temporada baixa). S’haurà de telefonar per demanar el servei
  - Hi haurà una trituradora de restes vegetals a la Deixalleria
  - S’inclou la recollida de residus de construcció a la via pública, en menys de 24 hores des de l’avís a l’empresa.
  - Previ avís telefònic se recolliran mobles i altres aparells, dels domicilis, amb una freqüència de 3 dies per setmana a la temporada alta  i dos a la baixa. No podrà passar més d’una setmana entre l’avís i la retirada.
  - Els contenidors se rentaran al manco 7 vegades a la temporada alta (01-04/ 31-10) i 5 vegades a la temporada baixa (01-11/ 31-03)
  - Rentat intensiu de poals: Una vegada a la setmana a la temporada alta i un pic cada quinze dies a la temporada baixa.
  - L’empresa adjudicatària gestionarà la Deixalleria amb el següent horari
      - De l'1 d’abril al 31 d’octubre: Dilluns a dissabtes de 8 a 20 hores. Diumenge de 9 a 14 hores
     -  De l'1 de novembre  a 31 de març: Dilluns a dissabte de 7 a 19 hores. Diumenge de 9 a 14 hores
  -Hi haurà una empresa, que designi l’ajuntament, encarregada de controlar la qualitat del servei.


Image

   Fent una resum ràpid això és el que hem entés  del plec de condicions que ens ha fet arribar l’ajuntament. Pot ser hi hagi errors o males interpretacions, així i tot ens han comunicat que se posaran en marxa campanyes informatives intenses, abans d’imposar el nou sistema, amb unes normes i uns horaris clars i específics Ja sabem que el més important és la col•laboració ciutadana i del bon ús que tots facem dels contenidors, de respectar els horaris i acostumar-nos a separar els residus.
  Pot ser alguns diran que s’estimen més els contenidors a la recollida domiciliària… el que segur és que ningú vol un contenidor davant la porta de ca seva.
   Resta per veure si minvarà la factura de la incineració, ja que és de suposar que a major reciclatge, menys fems s’hauran de dur a cremar.
   Per acabar, recordar que el cost del servi no podrà superar  1.328.600 euros, iva inclòs, uns 600.000 euros més de l’actual contracte, que ja són euros!