Dia 15 d'agost s'inicia
la temporada del raor

Image

La Conselleria d'Agricultura i Pesca allargarà el termini de veda del raor a partir de l'any 2009

   El raor és un peix molt apreciat pels pescadors de Cala Rajada. Un plat de raors fregits,  just acabats de pescar i a la pella, és uns delícia gastronòmica.
   Davant el perill que corria l'espècie, entre d'altres coses per sobrepesca, la Conselleria de Pesca optà per crear una veda (des de l'1 d'abril al 15 d'agost) que ara sembla donar resultats.
  La Conselleria d’Agricultura i Pesca ampliarà, a partir de l’any que ve, la veda per a la pesca del raor fins el 31 d’agost, tant a Mallorca com a Menorca.
   D’aquesta manera s’evitarà que el període de pesca d’aquesta espècie coincideixi amb els darrers quinze dies d’agost, una època en què el raor encara es reprodueix i hi ha el perill de pescar-ne femelles ovades.
  Els tècnics de la Conselleria d’Agricultura i Pesca, després de dur a terme diversos estudis en els darrers 7 anys, han determinat que la veda és molt beneficiosa per a garantir la capacitat d’auto-renovació de l’espècie.
   A més, tot i que el nombre de raors capturats no augmenta, sí que ho fa el rendiment dels exemplars, que pot incrementar el seu pes fins a un 70%.
    La consellera d’Agricultura i Pesca, Mercè Amer, ha destacat la “feina important duta a terme pels tècnics de la Direcció General de Pesca en la seva tasca diària per assolir una pesca sostenible que beneficiï tant a l’espècie com, especialment, als propis pescadors.” 




   Així mateix, hi ha establert un període de veda específic per a la pesca del verderol o juvenil de classe d'edat 0 de la cirviola (Seriola dumerili) des de l'1 de juliol fins al 15 de setembre, excepte en les aigües d'Eivissa i Formentera, on és des de l'1 de juliol fins al 30 de setembre. Es consideren de classe 0 tots els exemplars que no arriben a la talla de 30 cm, amidats d'acord amb el que s'estableix en l'apartat 2 de l'article 5 del Reglament (CE) 894/1997, del Consell. 

                        Image

  No obstant el paràgraf anterior, la Direcció General de Pesca pot concedir autoritzacions especials per a la captura d'exemplars juvenils vius de cirviola, destinats a l'engreix en aqüicultura.
    Si en els períodes de veda establerts es produeixen captures accidentals d'exemplars de les espècies característiques que s'han definit més amunt, no es poden dur a bord, transbordar, desembarcar, transportar, emmagatzemar, vendre, exposar o comercialitzar, i és obligatori retornar-los a la mar immediatament.