Aquest mes han començat a sortir els primers exemplars de l'orquídea Himantoglossum robertianum




Passejant pels boscos de Capdepera es poden veure nombrosos exemplars de l'orquídia Himantoglossum robertianum, alguns autors la denominen barlia robertianum. Popularment  se coneix com "mosques grosses" o "orquídea gegant",  

És  la més grossa i primerenca. Sol sortir a les voreres dels camins, a camps sense cultivar i als marges de pinars i garrigues. Al nostre municipi és bastant abundant i com que és molt grossa, també és molt vistosa.



De presència bàsicament mediterrània i a totes les nostres Illes. No és una espècie amenaçada però com totes les espècies naturals és molt desaconsellable collir-ne. Malgrat tot, si l'hem de collir ha de ser tallant-la pel tronc ja que és un geòfit (de patata o ceba) i així a l'any següent torna sortir al mateix lloc (mai arrabassar-la amb la ceba).



Es tracta d'una orquídia robusta i cridanera, que pot arribar a un metre d'alçada, amb tiges gruixudes i fulles amples, carnoses i de color verd brillant. Les inferiors, que es disposen patents i constitueixen una roseta basal més o menys definida, arriben fins 30-35 cm de longitud. Les mitjanes i superiors van sent més petites, envolten a la tija i acaben prenent aspecte bracteiforme. Inflorescència nodrida, d'aspecte entre cilíndric i cònic. Flors de tons purpuris a rosat-verdosos. Label amb 3 lòbuls i marge ondulat.

De floració primerenca, entre gener i abril.




La Wikipedia diu d'ella: 

Himantoglossum robertianum
Orquídia Gegant

La orquídia gegant , o orquídia de llargues bràctees ( Himantoglossum robertianum ), és una orquídia terrestre europea . En principi va ser descrita sota el nom de Orchis robertiana per Loiseleur, que l'havia dedicat al seu amic botànic G.-N. Robert, a continuació es va cridar Barlia robertiana (nom assignat per Greuter), i recentment ( 1999 ), Pierre Delforge el va vincular al gènere Himantoglossum .
L'epítet robertiana indica ser l'orquídia de Robert, en honor del botànic francès Gaspard Nicolas Robert (1776-1857).

Localització i hàbitat
Planta vivaç que es troba distribuïda per tot el mediterrani que en principi es desenvolupa sobre sòl de calcàries: garrigues , llocs herbosos, males herbes, clars de boscos, talussos, vora dels camins.

Descripció
És una planta robusta, amb dos (de vegades tres) bulbs més o menys ovoides, la tija de tronc gruixut estriat longitudinalment. La seva altura pot variar de 15 a 80 cm, però la major part del temps no sobrepassa els 50 cm.

Fulles basals en roseta (5 a 10 fulls), verd clar, àmplies, carnoses, brillants, amb nervadures paral·leles. Fulles caulinars que abracen el tronc.

La inflorescència és una espiga , en primer lloc més aviat piramidal, a continuació més aviat cilíndrica. Nombroses bràctees crenades i lineals podent aconseguir 3 cm. Flors amb esperó orientat cap avall.

Els tèpals són estriats, envoltant el label , amb colors variables del verd al porpra, els tres externs ovoides i connivents, els dos interns lineals. El label, de rosa a porpra, s'allarga, de grans dimensions (sovint 2 cm), a lòbul central amb dos lòbuls laterals lineals similars a braços corbats cap a l'interior. Floreix de febrer a abril

Pol·linització per insectes ( entomofilia ) sent els seus pol · linitzadors observats les abelles i els borinots .
Els fruits són càpsules . La disseminació de les seves diminutes llavors és anemocora (pel vent).


Nom comú
Mallorquí: Mosques grosses. Castellà: compañón, orquídia gegant.