inici

Cap Vermell

Po di volano


L'Aprilia d'Edgardo Limentani

Diumenge, 28 de desembre de 1947, a les  cinc i cinquanta dos minuts, Edgardo Limentani, 45 anys, advocat, uns 80 quilos de pes i 1,92 d’alt, casat i amb una filla, surt de casa seva, a via Mentana, carrega les dues escopetes, la Browning i la Krupp “tre anelli” a l’Aprilia blau fosc i arranca de cap a Volano, a Lungari di Rottagrande, per trobar-se amb qui el guiarà amb el bot al lloc de la cacera.

Dimecres, 14 de setembre de 2016, a les nou i quatre minuts, nosaltres sortim de l’hotel, via Borgo dei Leone, desarmats, i  arrancam un volkswagen blavós de cap a Volano.

A Codigoro s’atura a la plaça davant la caserna dels carabiners i s’encamina a la fonda el Bosco Eliceo, a tocar de la plaça, a via Roma,  abans de seguir de cap a la cacera.

Nosaltres deixam el cotxe a via IV Novembre  que desemboca a la mateixa plaça que ha estat remodelada i no s’hi pot aparcar. L’antiga fonda El Bosco Eliceo ara es diu “Albergo-Restaurante-Pizzeria Pomposa” i per dins recorda la descripció que se’n fa a l’”Airone”. A la plaça, els locals comercials i bars d'aleshores han estat substituïts per altres negocis, jugam a endevinar què hi havia on ara hi ha...

 

 

 

Impossible, després de tants d’anys, trobar la cacera que possiblement avui està urbanitzada.

De tornada  s’atura de nou  a Codigoro i recorre a peu un tram vora el riu. Descriu el que veu: “Era un antic palauet senyorial d’aspecte Veneto: d’un tipus que, creuat el Po, en el baix Polesine, resultava força comú. Amb aquella formosa façana de dues plantes, tan harmoniosa i simpàtica, que donava al canal i, per tant, al migdia, i la possibilitat, donat l’espai disponible, de plantar al seu voltant arbres, aquesta sí –pensava- que hauria sigut una casa per comprar. Per comprar-la i venir-hi a viure”.

El palauet ha estat rehabilitat i alberga la biblioteca municipal que fa el nom de Giorgio Bassani. Degut als estranyíssims horaris italians, no poguérem visitar-la. En una altra ocasió serà.

 

Ja de tornada a Ferrara tingué una ràpida visió de la Montina, la finca familiar, a l’altra costat del Po di Volano.

Reconeixem la fàbrica de la Eriania per les dues xemeneies i el “Consorzio Bonefiche” i miram de situar la Montina, les terres que son pare deixà en herència a la nora, i tot i que en la immensa planura no les podem identificar, estam segurs d’haver-les vist.

Ha estat la darrera cacera d’Edgardo? Tingué prou coratge com per pegar-se un tret amb la Krupp “tre anelli”? Esmenam l’autor, tenim els nostres dubtes.

 
                                                    

Foto del mes

CAP VERMELL INFORMA

Cap Vermell és membre 
fundador de l'Associació de 
Premsa Forana de Mallorca


Amb els nostres mitjans:Tercer sector:
“L’acció social en marxa”

Horaris C E Escolar