Quan has rebut un mateix correu més de cinc vegades és perque ha agradat. Va't aquí un d'aquests. Ens ha costat una mica trobar l'origen de la cadena, però a cadascú lo seu. Si voleu afegir altres característiques idiosincràtiques dels mallorquins, enviau-nos-las!. LES-HI AFEGIREM!Smile

El correu en questió diu així:


Aquí en els EUA (un país molt jove, com tot el món sap), la gent emfatitza les diferències entre regió i regió, i entre ciutat i ciutat també. Un que s'acaba de mudar a Chicago, per exemple, aprèn totd’una que aquí és pecat mortal posar ketchup als frankfurts, que quan algun et demana d'on ets, sempre has de contestar amb 'side' .. northside, southside, westide, o que per exemple dir que prendràs el 'subway' (metro) et delata de seguida com a no autòcton: aquí es pren l''El' (abreviació d'elevated train). Com a conseqüència a
aquest intent lúdic i bé intencionat d'enaltir el que fa diferent a un país relativament homogeni, apareix una sèrie d'emails tipus 'You know you ' re from Philly if ... ' i segueix una llista (que si flames als entrepans 'hoagies', que si saps què és un 'sticky bun', etc.).
Avui mateix m'han arribat tres i m'he dit, per què no un de Mallorca? Em consta que n'hi ha un que fa referència a expressions, però algunes d'elles són certament improbables ('has perdut el conill', i tal).

Esper que vos agradi, ho he fet amb tot l'afecte, i el dissemineu si voleu. Incloeu el meu nom (igual em faig famós i tot) Allà va:

Pedro E. Ferrer Pol
3900 N. Damen #301
Chicago, IL 60618
Phone # 773-807-1508

Image

Saps si ets mallorquí de debò si:


1) Tens alguna tia,  o familiar  Apolónia, Catalina María, Antonia María o Juana Ana. I no et resulten totalment estranys els noms Onofre, Cosme, Melsion o Práxedes (Pixedis).


2) Als teus pares ni se'ls va passar pel cap dir-te altra cosa que el nom del teu padri/ina.


3) Has escoltat alguna vegada a un pare que anuncia que 'va a colgar a los hijos' i ni truques a la policia ni t'alarmes.


4) Et sorprens que en la Península facin entrepans sense tomàtiga ni oli.


5) Et sorprens que ningú sàpiga en la Península (aquest territori salvatge i un poc hostil) què és un rebentat, i menys encara de Amazones.


6) Et vas a la platja a És Trenc (si ets de Palma) i la gent et diu al tornar 't'has anat tan enfoooooooora?'


7) Ets absolutament incapaç, genètica i cognitivament, d'entendre les diferències de registre semàntic d'anar/ venir/ tornar/ pujar/ baixar/ portar/ dur. Així, dius 'ara torno' quan et vas, i 'pujar a Palma' quan estàs al nord


8) Et sembla que les Quelytas amb sobrassada són un manjar digne de déus (ho són)


9) Tornes de qualsevol viatge paradisíac (Bali, Seychelles, Bahames) i la gent diu un 'si, peró com a Mallorca no s'hi està). En versió dita: “Caseta mia, per pobra que sia”


10) Has vist en directe, i sense anestèsia, com agafen a un porc, li han assetjat tremenda punyalada traïdora en el coll, ho has vist cridar (bramar, en mallorquí), i t'has posat a fer tot tipus d'embotits amb les restes de la bestiola. I estaven deliciosos.


11) Mai encertes quan truques a un amic/iga per a felicitar-lo el sant (Gràcies rei però jo som dels ases/ albercocs/ és meu és per desembre)


12) Felicitar el sant és gairebé tan o més important que el natalici.


13) Et costa un munt dir les paraules 'tests' 'taxi' 'pròxim' 'semana' i 'caramelo' (les dues últimes sense geminar la consonant; )


14) No t'estranyes que la verdulera/ carnisser/ depenent et cridi ''rei' o 'reina'


15) No poses mai l'intermitent en les rotondes


16) Circules pel carril del mig en les autopistes. Fins i tot si no hi ha ningú més.


17) dius a les aletes de bussejar 'patos', a la màscara 'careta' , als llapis de color 'pinturetas'


18) Has escoltat les expressions 'esborrar' o 'estijeras'


19) Encara que no parlis ni "papa" de mallorquí, dius que estàs 'empreñado'


20) Saludes dient 'uep'

Image


21) Et sents més segur en el Bronx que (si ets de Palma) en les revetlles de Binissalem, Costitx o Consell ( i molts més pobles).


22) No tens ni puta idea del que és lligar-te a una mallorquina en un bar de copes. L'última tia que et vas enrotllar era de Castelló i estava de vacances.


23) Et pots estar tranquil·lament mitja hora en una botiga sense que cap dependent/a et demani què vols.


24) No t'estranya l'expressió 'ja et diré coses' (i, indefectiblement, entens que cal passar a altre tema, que d'això res de res)


25) Coneixes a gent que parla mallorquí però que enmig d'una frase et pot dir expressions com 'amic, quina "noche" que varem tenir ' 'ui, aixó em fa un "asco" que no vegis' 'si ja t'ho deia jo, que era un "sinvergüensa" aquell jove', 'jo trob que t'hauries de comprar uns vaqueros'


26) Has escoltat que na .... i en.......'festegen'


27) Per a confirmar o negar (durant una conversa) dius 'sí si si si' o 'no no no no' o un enfàtic 'caaaaaaaaa!'


28) Et mors per menjar 'raors' i 'caproigs' (són altre menjar de déus).


29) Tens alguna tia monja


30) (això és inaudit en altres parts del país) Tens 13 anys, i en les noces del teu oncle Tomeu et deixen fumar-te un puro com un piano de gran


31) En l'agenda del teu mòbil tens almenys 5 Xiscos, 6 Jaumes, 4 Catis ( o Linas), i 10 Tonis i 4 Tomeus o Tolos


32) Si t'estàs ficant en l'aigua de la platja a poc a poc i algú et mulla, pots dir tranquil•lament 'no me esquitis'


33) L'aigua del mar està insuportablement freda fins a mitjans de juliol i només es pot nedar fins al 1 de setembre, que és quan, tret que siguis guiri, acaba l'estiu oficialment.


34) Has escoltat dir 'orguesta' en comptes de 'orquestra'


35) Col•loques la conjunció 'però' a final de frase i accentuada en l'última vocal... "Saps que és de car, això, però !!"


36) Només vas a veure al Mallorca quan està en primera, i una bona temporada és que es quedi en la divisió en la qual està


37) 'guapo' és un adjectiu polivalent i no només referit a entitats vives 'Quin cotxe més guapo'!


38) 'És deixons' i 'sa dallona' són termes  polivalents que serveixen tant per a assenyalar un cotxe com un tros de pa com el comandament a distància. Exemple: ( Passa'm és deixons de devora sa dallona que està damunt de sa tele). Fins i tot, has escoltat el verb 'deixonarse'.


39) Tens una àvia o avi que als dibuixos animats els hi diuen 'periquitos'


40) Has begut palo amb sifó alguna vegada


41) dius a les mandonguilles 'pilotes'


42) Utilitzes l'expressió 'pa paaaaam!' per a imitar una caiguda al sòl o quan a algú li donen  una bufetada (una paparra)


43) Si et passes amb la beguda no t'agafes un pet, sinó 'una merda' o una 'moixa' (gatera)
44) quan no vols parlar d’una cosa dius allò de  “…ja en parlarem!


45) de petit t’amenaçaven amb anar a dormir amb els talons darrera.


46) la pitjor amenaça que te poden fer és dir-te “...pareixerà que és el món que t’empeny!”


47) o “...diràs: oli m’hi hagués caigut!”

Image

 AFEGITÓ NOSTRE:

Si tens més de 40 punts: ets un mallorquí de socarrel.

Entre 30-39 punts: Ets dels bons i t'hi esforces.

Entre 20-29 punts: Vas adaptant-t'hi, ja ho sabem, és difícil. Ànim!

Menys de 20 punts: Acabes d'arribar i vas més perdut que un pop dintre d'un garaix. Comença a practicar amb l'embarbussament "dotze jutges d'un jutjat mengen fetge d'un penjat"

Image