"Proposo reduir l'administració pública,


aplicar el sentit comú i la racionalització"


 

Va néixer a Madrid el 16 de novembre de 1970. Té 40 anys. En l'actualitat és batle de Marratxí, càrrec que ostenta des de l'any 2005. Farmacèutic de professió. Presideix el Partit Popular de les Illes Balears des de l'any 2010 i és el candidat a la Presidència de la Comunitat Autonòma en les eleccions municipals i autonòmiques del dia 22 de maig.

 

Balanç de la present legislatura i quina nota li posaria al govern Presidit per Francesc Antich?

Emprant les qualificacions de quan estudiava en el col·legi, la nota seria de "molt deficient". Crec que aquesta és la percepció dels ciutadans. Ha sigut una constatació el fet de que ha estat un govern dèbil, on el President no ha pogut prendra cap decisió, presoner dels seus propis socis de govern, i quan ha decidit prendra-la en la majoria de casos ha estat tard i malament.

 

Quin fet destacaria en positiu de l'actual Govern i quin en negatiu?

En positiu destacaria el fet d'haver executat el projecte de Son Espases, que va impulsar el govern del Partit Popular en la passada legislatura, i en negatiu l'apertura del mateix recinte hospitalari que s'ha duit a terme de manera precipitada, i no ho dic únicament jo, sinó que així ho reconeixen els propis professionals sanitaris que hi treballen que al principi esteien molt il·lusionats amb el nou hospital i a l'hora de la veritat es veuen en la necessitat d'haver de treballar amb pocs recursos i pocs mitjans. En negatiu, també podríem destacar la realitat del carrer, que no fa falta que jo la recordi ara mateix.

Davant la possibilitat que vostè es pugui veure a governar en la propera legislatura, ja té decidit els integrants del seu executiu?

Ho tenc pensat i estructurat. Un govern no es pot improvisar, i tal com li dic tenc decidides les persones que assumirien cadascuna de les responsabilitats.

 

Ens pot avançar la primera gran decisió del seu Govern?

Les primeres mesures estaran dirigides a reduir l'administració pública, a aplicar el sentit comú i a la racionalització. També hi haurà modificacions estructurals en les institucions. En tot cas, no es tracta de governar fent propostes espectaculars o fantasioses, sinó d'aplicar el sentit comú perquè això és el que vol la gent. Tenc intenció de reduir el nombre de conselleries, direccions generals, cotxes oficials evitar les duplicitats en l'administració... tot això no s'ha fet mai. Es tracta simplement d'aplicar els criteris de qualsevol economia domèstica i el principi que no pots gastar més del que s'ingressa.

 

En cas que el PP sigui el partit més votat a les properes eleccions, però no aconseguís governar, assumiria el repte de ser cap de l'oposició?

Nosaltres no pensam en res més que aconseguir un bons resultats i si és possible poder pensar fins i tot en treure la majoria absoluta. Tot el que no passi per alguna d'aquestes dues qüestions es pot interpretar com una pèrdua de temps i nosaltres no esteïm per perdre el temps. L'objectiu principal és recuperar el govern d'aquesta Comunitat.

 

Com creu que es poden rebaixar les preocupants xifres d'atur a les Balears?

En primer lloc eliminant la inseguretat jurídica, que és el gran fantasma que tenim per atreure a inversors nacionals i internacionals. Fa falta incentivar el desenvolupament de la iniciativa privada, especialment dels petits i mitjans empresaris, pagar de manera àgil als proveïdors de les institucions públiques, rebaixar la pressió fiscal i generar un clima de confiança econòmica i social. No podem oblidar que no és el Govern qui genera llocs de treball, sinó que són els empresaris. La situació requereix mesures incentivadores de feina de manera urgent: com a prova únicament cal dir que a les Balears en aquests ultims dos anys s'han tancat fins a 3.773 empreses. Miri vostè quants llocs de feina s'han destruït.

 

Creu vostè que l'actual model de l'Estat de les Autonomies està esgotat i requereix una reforma?

Jo el que crec és que necessitam ser molt responsables en la gestió  de cadascuna de les Comunitats Autònomes. En el cas concret de Balears demanaré que s'incrementin les aportacions de l'Estat a la nostra Comunitat, no podem oblidar que nosaltres som una de les Comunitats amb el pitjor finançament per part del govern de l'Estat. Rebem pràcticament la meitat de la mitjana autonòmica i cal corregir aquesta situació. A partir d'aquí jo no dic que les autonomies siguin el problema, però el que sí dic és que les autonomies tenen problemes.

 

Més de 15 formacions polítiques participen en les eleccions autonòmiques del 22-M a les Balears. L'any que més des que hi ha democràcia. Aquest beneficia o perjudica a la seva formació política?

Cal considerar-ho com un fet normal a dins d'un sistema democràtic. Cal sentir-se satisfets i orgullosos que tothom pugui expressar-se en llibertat i pugui participar d'una convocatòria electoral de la manera que consideri més oportuna.
A partir d'aquí, nosaltres no pensam que aquest fet ens pugui beneficiar o perjudicar. El nostre programa polític és el del Partit Popular i no preveu interessos partidistes ni personals.

 
En clau estatal, creu que hi haurà eleccions generals anticipades?

És un fet molt mal de preveure. El que sembla més lògic és que segons els resultats que es puguin donar el pròxim dia 22 de maig, es convoquin eleccions anticipades. Però ja dic això és el que sembla més lògic, la manca de lògica per part del govern de Zapatero fa difícil poder fer un pronòstic, ja que estan demostrant que l'únic que els preocupa és poder mantenir-se en el poder fins al darrer moment.



Text i fotos: Pep J. Bauçà

entrevista a José Ramón Bauzà from Clack Produccions - Clack.ws on Vimeo.