Rafel Fernández és batle de Capdepera i regidor delegat de Serveis Socials.

Amb motiu de la crisi de la COVID-19, el nostre municipi, com la resta de municipis de l'Estat, pateix una situació econòmica molt precària motivada per una aturada en sec del teixit productiu. Capdepera, econòmicament depenent del turisme, esta pendent del retorn a  la "nova normalitat" que ningú  sap molt bé com serà.



Parlem amb Rafel Fernández de la posada en marxa, en arribar a la FASE 1, del Projecte Millora, al voltant del qual gira la feina dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Capdepera.









Fa uns dies, amb l’entrada de Mallorca ( i per tant Capdepera) en la fase 1 del desconfinament  se posava en marxa tot el procés per iniciar el Projecte Millora, que pretén ajudar a les famílies gabellines  més vulnerables per mor de la Crisi de la COVID-19. Però el Projecte Millora no és nou, duu un ample període d’implantació, i suposa l’aposta de l’Ajuntament de Capdepera (se posà posar en marxa amb el suport de tots els partits polítics de Capdepera) per atendre a la gent amb necessitats econòmiques al municipi superant la política del xecs de menjar, ajudes de lloguer o subvenció d’activitats.
Parlem amb Rafel Fernández, batle de Capdepera i alhora regidor encarregat de Serveis Socials.

- Ja ho vam publicar quan se va aprovar el Projecte Millora, però abans de tot convindria recordar als nostres lectors quines característiques i finalitats té...
- El projecte Millora ja deu fer 7 anys que se va posar en marxa, però no s’havia implantat encara al cent per cent fins el 2020, gràcies al consens de tots els partits polítics. El Projecte Millora intenta una capacitació social, laboral  i , sobre tot una capacitació emocional. Què intentem aconseguir amb aquest projecte? Intentem que la gent que hi  participi, a canvi d’una aportació econòmica de part de l'Ajuntament de Capdepera, tingui una deferència davant el municipi retornant aquesta ajuda que els han donat els ciutadans del municipi. A banda d’això hi ha una capacitació a nivell professional, bàsicament perquè cada divendres fan una formació, que també va inclosa en aquest Projecte Millora. Així, de dilluns a dijous, fan cinc hores diàries i els divendres tots fan formació. La formació és bàsica i no reglada, que va relacionada amb aquesta capacitació per poder anar al món laboral i trobar feina, per exemple com fer currículums, com fer una presentació, com anar a una entrevista, ... i ús d’internet per cercar feina, usar programes bàsic com word. És una formació molt bàsica, però necessària per quan se vagi a cercar feina

- Quina experiència s'extreu dels anys anteriors?
- L’any passat funcionava al voltant del 50% i teníem devers una vintena d'usuaris, i la experiència ha estat positiva en aconseguir col·locar prou gent en empreses del municipi. Això és molt important perquè hi ha usuaris del Projecte Millora que, gràcies a aquesta formació i aquesta forma de fer feina, aconsegueix tenir una feina, encara que sigui els sis mesos de l'estiu. Crec que el més important del projecte és que l’usuari arribi a tenir autonomia, evitant que sigui una situació depenent: no volem que l’usuari no pugui ser autònom. El que volem és que l’usuari tingui una autonomia i unes destreses que el puguin validar com a ciutadà que cerca feina i que pot trobar en el món laboral del municipi, no en projectes depenents de l’Ajuntament. Cal evitar que sigui un projecte crònic, que sempre siguin els mateixos que van a ell. No hem muntat un projecte per quatre persones que no  troben mai feina i l’hem de mantenir nosaltres, no es tracta d’això.

- Però n’hi haurà  que no troben la feina per diverses circunstàncies...
- Sí, clar. Evidentment hi ha persones que poden ser usuaris crònics, que no troben feina, però el que prioritzem és que més del 60 o 70% puguin tenir aquestes destreses per trobar feina.

- Però ara tot s’ha complicat amb la crisi creada pel coronavirus...
- Amb l’aturada en sec de l’activitat econòmica i del teixit comercial i empresarial del nostre municipi pel motiu del coronavirus ha hagut un daltabaix. Gràcies a que hi va haver un consens dels partits polítics per tirar endavant amb el cent per cent del Projecte Millora, i gràcies al  consens per generar crèdit, ens hem vist capacitats per assumir els més de 190 usuaris.  En un primer moment hi havia devers 140, avui dilluns (18 de maig) han començat una trentena i tenim altres trenta pendents de valoració. Estam parlant de devers 230 persones que, gràcies a l’esforç que hem fet tots els partits polítics ( perquè aquests diners no  ens ho  gastem en altres coses)  hem aconseguir col·locar dins les àrees de gestió del nostre ajuntament aquestes 170/180 persones que ja fan feina i les que han de començar en aquests dies.
Crec que hem estat un dels municipis que hem tingut la sort de tenir les eines ben esmolades per donar una solució al ciutadà i des de l’administració local. Crec que som l’únic ajuntament capaç d’habilitar aquest sistema per donar una sortida ràpida als ciutadans que tenen tots els requisits per entrar en el projecte.

- Això suposa un gran esforç per l’àrea de Serveis Socials...
- La crisi provocada pel coronavirus ha suposat una reestructuració dels serveis socials de l’Ajuntament de Capdepera. De tenir 2 TF (treballadores familiars), 1 TS (treballador/a social) i 1 ES (educador/a social), hem passat a tenir 4 TS (treballadors/es socials), 3 ES (educadors/es socials), 4 TF (treballadors/es familiars) i 4 integradors socials. És a dir hem passat a comptar amb 17 persones.
Els 4 integradors socials s’han pogut contractar perquè l’Estat d’alarma ho permet, i tindran un contracte de fins a 6 mesos. Cal aclarir que de les 4 treballadores socials, una farà de coordinadora. A més comptem amb una auxiliar a Capdepera i una altra a Cala Rajada.
Tot això s’ha pogut crear perquè el plenari va donar el vist i plau a  que s’havia de prioritzar el problema que tindríem a nivell de serveis socials. Per ventura això com ajuntament o com a partits polítics, que han arribat a aquest consens no ho sabem vendre... però no hi ha molts d’ajuntaments que hagin fet el que hem fet nosaltres: “ara no toca l’ egoisme de cada un dels partits, el que toca és fer feina i remar en la mateixa direcció”. Això ho he xerrat amb tots els partits per separat i tots han tingut el mateix discurs: deixar la política de banda i donar una solució. A altres ajuntaments que han intentat fer el Projecte Millora, com per exemple Ses Salines, no ho han aconseguit.

- Quina quantitat rebran els participants del projecte Millora?
- El que és més important a final de mes tindrem entre 140 i 170 ciutadans que rebran 600 euros per part de l’Ajuntament de Capdepera i, com a mínim, els suposarà una ajuda per anar sortint endavant.

- Uns dels emperons que ens han comentat és que podria afectar al nombre de  llocs de feina de l’Ajuntament.
- No arriba a una mitja jornada, però s’hi fa a prop. No pot ser mitja jornada perquè estaríem encobrint un lloc de feina. No s’arriba al salari mínim interprofessional.  És una ajuda que es dona, i a canvi d’aquesta ajuda han d’aportar unes hores de treball a l’Ajuntament, a la comunitat. Pensem que és el que toca, de fet el SOIB hauria de funcionar així.

-Què passa amb la gent que per un motiu o altre no es pot acollir al projecte millora?
- Tot i això, si justificadament una persona presenta un informe que no pot participar en el projecte millora, l’ajuntament continua amb les ajudes. Va haver un acord per consens de tots els partits polítics que mantindríem una partida per aquesta gent (minoritària) que no se pot acollir al Projecte Millora, sempre amb un informe justificat. Així continuen rebent ajudes de lloguer, per les bombones de butà o tiquets de menjar.

- També se fan repartiment d’aliments...
-  Els repartiments d’aliments corresponen a les aportacions del FEGA. Son aportacions d’aliments del Ministeri que se gestiona a través de Creu Roja. Fa quinze dies se va esgotar la partida que teníem per aquests tres mesos... és evident que de tenir 20 usuaris a tenir-ne 70 o 80 cada dia hi ha diferència.
Per a participar en el Projecte Millora cal tenir 7 punts, i per tenir aliments basta tenir-ne 4. Per tant tots els qui estan en el Projecte Millora tenen dret a rebre aliments.
 L’Ajuntament va haver de comprar aliments perquè els del FEGA no varen bastar. Per fe la compra hem anat a les empreses del municipi i demanar-lis quins productes tenen (del que necessitem ) per poder comprar-lis. Així del llistat que tenim a uns comprem unes coses, a altres unes altres, i allò que no poden aportar empreses del municipi ho comprem a l’Eroski. Això si, amb el mateix preu. Pensen que comprem grans quantitats i ens fan preus molt bons o promocions que compensen.



- Participar en el Projecte Millora és excloent de rebre altres ajudes?
- No.  El usuaris mentre tinguin els criteris  de punts no tenen perquè estar exclosos per tenir un ERTE o tenir una feina de mitja jornada o per no tenir res. Tenim de tot, gent que no té cap altre ingrés, gent que té un ERTE i tenim gent que fa feina a una mitja jornada. Per què? Per què és una qüestió de renda per càpita. És a dir ingressos, menys despeses i dividit per membres de l’unitat familiar. Hi ha gent que per estar en un ERTE no venen a cercar feina.
Aquest programa és de tres mesos, per tant cada un que està en el programa se’n durà 1800 euros. Pot ser renovable si la situació continua estable, si ve més gent a demanar i compleixen les condicions s’incorporaran els nous i se preveu que els usuaris vagin rotant.

- Quines perspectives teniu en un futur immediat? A les declaracions que es van fer després de la reunió del Patronat es mostraven unes perspectives molt dolentes...
-  Nosaltres esperem que tot això faci una passa endavant i que turísticament Cala Rajada i el municipi s’obri el mes de juliol.
Ja m’han comentat que les meves declaracions eren una mica pessimistes però crec que, ara per ara, són reals. Si mirem un per un els sectors i et planteges quins requisits han de complir per poder obrir enmig d’aquesta crisi sanitària, pocs poden obrir i mantenir-se. Es impossible. Per exemple, què pot significar per un hoteler?  Entre d’altres coses has de tenir un metge a cada un dels teus hotels, han de prendre la temperatura als clients a la sortida i a l’entrada, s’ha de llevar el buffet i tornar a servir a taula, taules separades i en la mateixa taula separats a més de dos metres, amb un 40% d’ocupació màxima... això suposarà un 37-40% de despesa més.  Pensem que per obrir un hotel calculen un mínim d’un 30% d’ocupació... Qui obrirà em demano?  Empreses que tinguin un bon múscul financer podran obrir, els hotels d’empreses familiars o petites ho tindran més complicat. A més si una empresa té els seus treballadors a l’ERTE i prova d’obrir, després no pot tornar enrere i què farà la gent? Esperar que arribin els primers autobusos de turistes, quan arribin trauran el personal de l’ERTE.
Qui és el futur immediat del nostre municipi? Estar en expectativa del que passarà dia 1 de juliol, conèixer les mesures de tipus sanitari, les perspectives de clients que ens poden arribar, mesures que haurem de tenir en zones públiques (platges, passeigs...) i el tant per cent de clients que decideixin venir a Mallorca, i en el nostre cas a Capdepera.
Nosaltres amb el projecte Millora tenim cobert fins a final d'any, però pel pròxim any necessitarem el milió quatre-cents mil euros perquè aquesta és la xifra que ens gastem. Se suposa que per proper any la xifra semblant. Enguany l'hem aconseguida amb el romanent, però l'any que ve no  tindrem romanent i, entre tots els partits haurem de fer un esforç per veure d'on traurem aquest milió quatre-cents mil euros. Haurem de suprimir altres coses.
A part del projecte Millora aquesta setmana farem una comissió de portaveus per veure com afrontem l’obertura d’escoletes de 0 a 3 anys, escoles d’estiu i escoles d'esports, obertura piscina, obertura mercats, obertura instal·lacions esportives i obertures castell de Capdepera. Tot aquests serveis suposen doblers, molts de doblers per adaptar-los a la nova situació. I també n’hi ha risc, perquè les mesures sanitàries són brutals i no sabem fins quin punt ho hem d’abordar tot. Jo necessito el consens dels partits de Capdepera: si tothom esta d’acord en obrir la piscina, per exemple,  obrirem la piscina costi el que costi. Hi haurà menys usuari i més despesa. I el tema de les escoletes d’estiu és demencial, no obren les escoles i volen que els ajuntaments obrin les escoletes d’estiu, o les escoles de 0-3 anys. 


Durant una bona estona seguírem parlant de diversos aspectes del desconfinament, d'incongruències, dubtes...  de la manca de certeses respecte el futur. D'aquests i altres aspectes anirem informant així com es vagin concretant.
Esperem que amb aquesta conversa tingueu una mica més clar com funciona el Projecte Millora en el nostre municipi. La “nova normalitat” en el nostre municipi passa pel retorn del turisme i les condicions que sorgiran per mor de la COVID-19.  Tothom apunta a dia 1 de juliol com data clau per veure cap a on anirà la qüestió turística, que a Capdepera s'enllaça a la situació laboral.
De moment dia 25 de maig tenim un altre moment clau, en fer la passa a la FASE 2.