"Confinament i benestar psicològic són compatibles"







Quedar-se a casa les 24 hores del dia té, inevitablement una sèrie de conseqüències psicològiques que, si no hi parem atenció, poden convertir-se en un problema seriós. No volem alarmar, ans al contrari, volem parlar amb na Mélanie Perpiñá del Campo, la nostra psicòloga de capçalera, per tal que ens expliqui algunes recomanacions que podem prendre per no tornar “bojos” arrel d’aquest confinament.



Mélanie Perpiñá del Campo és psicòloga General Sanitaria i Terapeuta; amb consulta a Messalut Consultes Mèdiques de Manacor, a l'Hospital de Llevant i Artà. També imparteix diversos cursos a Sant Llorenç.

- Quines conseqüències psicològiques pot ocasionar el confinament?
- En primer lloc el malestar general per la incertesa. Donades les circumstàncies actuals, la incertesa ens afecta a tots en major o menor mesura. Gestionar-la no és sempre fàcil, ja que són moltes les preguntes que ens fem i ens trobem incapaços de contestar-les: què durarà, com afectarà a les finances de ca nostra. També podem pensar: I si m’infecto, la meva feina corre perill?
El grau de malestar aquí depèn de la tolerància a la incertesa que tingui cadascú.

- Un monjo deia que “la reclusió és l’autèntica llibertat”. Es pot ser feliç en reclussió?

- La reclusió a la que el monjo feia referència és ben diferent a la que nosaltres vivim. En el seu cas, és un aïllament escollit per un mateix i amb un objectiu concret: la recerca del coneixement o de la saviesa. Ara, el cert és que la nostra situació és una altra: es tracta d’un aïllament físic no sota voluntat. Seguim tenint recolzament social del nostre entorn, encara que no de la mateixa forma. Ens falta ara el contacte físic, l’afecte, que representa una necessitat psicològica. I quan aquesta queda fora cobrir, un difícilment serà feliç. 
Com a resultat d’aquesta situació, es preveu un empitjorament general de la salut mental de la població, per tant s’esdevé més que mai recomanable seguir una sèrie de pautes per assegurar-nos el nostre benestar. Sobretot, ser metòdics.  

- L’aïllament pot ocasionar problemes de convivència. Creus que poden augmentar els divorcis?
- Els divorcis solen augmentar al setembre, després de les vacances. Per tant, no seria d'estranyar un fenomen similar després del confinament. La convivència, i més encara sense opció de poder sortir de la llar, és un terreny molt vulnerable a molts conflictes i discussions.


- Com es pot compatibilitzar el confinament amb el nostre benestar psicològic? Quins consells ens donaries?

- Vos diré sis pautes imprescindibles:

1 Estableix rutines. “L’home és un animal de costums”. El treballar des de casa o no treballar temporalment no significa estar de vacances. Posa't el despertador a l’hora de sempre, dutxa't, vesteix-te, afaita't i pentina't. Seguir un ritme ajudarà al teu cos i a la teva ment no entrar en un bucle tòxic.

2 Fes esport. La forma física està directament relacionada amb la forma psicològica. Mou-te, no facis activitats passives al llarg de tot el dia, com seure. Mantén-te actiu fent esport. I sí, encara que visquis en un apartament. Tira de la teva imaginació! Recorda que l’esforç físic és una bona escapatòria per la nostra ment.

3 Agafa’t moments per mimar-te. Estar en confinament no vol dir estar preocupats al llarg del dia. Pren-te el temps per fer-te una màscara, un bany calent o simplement escoltar una cançó que t'agrada molt.

4 Expressa't, amb tendresa, amb amor. El passar molt més temps del que acostumem amb els nostres éssers propers, per molt estimats que siguin, pot donar lloc a moltes discussions. Per evitar-les, no acumulis passant per alt les coses que et molesten, perquè arribarà el moment en què explotis. Expressa-les, des de l'afecte i la bona intenció, sempre escoltant el que tens davant i posant-te en la seva pell.

5 Mantén el teu cap entretingut. Amb la finalitat de controlar les nostres preocupacions, realitza activitats que requereixen cert esforç cognitiu, com per exemple llegir, aprendre sobre un tema que t’interessa, fer exercicis estil Sudoku o organitzar jocs de taula amb els teus.

6 Les noves tecnologies són les teves aliades. Especialment per aquelles persones que viuen soles, però en general hem de mantenir el contacte amb els nostres éssers estimats. Ara més que mai, utilitzem les videocridades per tenir aquest reconfort social tan necessari.

- Alguna cosa més?
- Hem de tenir en compte que no estam en una situació natural, i un problema que gestionaríem sense massa dificultat en condicions normals, confinats tot es multiplica a una velocitat tremenda. Per això, és molt important cercar ajuda abans de que el problema sigui massa gros. Davant qualsevol dubte, acudeix a un professional que et pugui guiar. I avui en dia tens la sort que amb les noves tecnologies tens a l'abast el psicòleg de la teva elecció.

Per a més consells i recomanacions, segueix-me a la meva web: https://melanie-perpina-psicologa.com/; a Instagram i Facebook: vaig publicant diferents vídeos amb l’objectiu d’ajudar-nos entre tots, ja que la força comuna és la que ens ajudarà a sortir endavant d’aquesta situació tan dramàtica.

Ànims!!!


 Moltíssimes gràcies per aquests valuosos consells i per dedicar-nos aquest temps ara que tu vas tan enfeinada. 
I si l'heu de mester ja sabeu on trobar-la.