Tothom ho comentava, després de la gran participació de popular en la Picarolada se preveia una multitudinària festa de Sant Antoni. I les previsions se van complir. Una gentada va omplir de gom a gom els carrers i places de Capdepera. Com podreu veure a les fotografies la “massa” humana se va escampar per tot en un ambient festiu on els Dimonis i la Banda de Música, pilars la festa (sense desmerèixer a tots els qui la fan possible, que són molts!), van fer que la música i el bon ambient es contagiés.



Els santantoniers i santantonieres  “tenien ganes” i després dels anys de restricció per la COVID volien gaudir de la seva festa.

Enguany per motius logístics i d‘espai, el tradicional dinar de la cotxeria de na Vergera va canviar de format. Coques, cocarrois, panades, ensaïmades, coques dolces... van substituir l’arròs brut d’altres anys. L’obreria, dimonis, banda i col·laboradors va collir forces per un horabaixa esgotador i festiu.

Del que segueix tothom podria fer la crònica, al cap i a la fi poques diferències respecte als horaris i itinerari, tot seguint el protocol que l’Obreria pretén mantenir.





“Puntual com un rellotge”,  a les 3 s’obrien les portes de la cotxeria per oferir el primer ball. Explosiu i vibrant el dimoni va encendre la metxa de la festa que no acabaria fins ben entrada la nit.

 

Amb una bona part de la gent concentrada s’inicià el passa-carrers pel carrer Nou cap a la plaça de l’Església, ja plena de gom a gom, que era incapaç d’acollir la gran aglomeració de gent que esperava la trobada dels dos dimonis.  Els obrers van suar per aconseguir que la banda pogués arribar a la plaça, davant la creu de mata, i fer un estret passadís pels dimonis.



No de bades, es tracta d’un moment de la festa molt emotiu. La trobada dels dimonis, i desfer la creu de mata, acaba amb una explosió d’alegria difícil de reproduir amb paraules.



A partir d’aquí la comitiva inicià la seva ruta cap el carrer Coves, Alzinar, Tafona Nova, Baltasar Coves i Son Gargori per desembocar en el carrer Ciutat. Aquesta volta per Vila Roja deixà unes imatges impressionat dels carrers plens. Música i balls, amb les aturades establertes.
 







A la costa de Can Capet es celebra un ball especial a ca les Vergueres, una aturada emotiva en la que les dones de la casa ballen amb els dimonis que les cedeixen el protagonisme del ball.

Seguint el carrer Ciutat fins Can Patilla, aturada ja tradicional. Se pot dir que no cabia un ànima en el local. Mentre els dimonis fan una aturada, l’incansable banda (així com pot) interpreta les peces pròpies de la festa. Un ambientasso i un descans abans d’enfilar la segona part del recorregut, cap a Vila Nova.

Enguany el recorregut per Vila Nova pujà cap a la Plaça des Sitjar i, mentre s’anava enfosquin el dia, s’enfilà pel carrer Goya, Flors i baixà per un tram d’escales de Pla d’en Cosset per agafar el carrer de la Mar. Després de l’aturada a ca l’obrer, pel carrer Velleta i Baptista enfilaren cap al carrer del Port per acabar a la plaça de l’Orient.

Si bé altres anys el recorregut per Vila Nova solia ser menys nombrós, enguany  no ha estat així i un animat grup han seguir els dimonis i la banda durant tot el recorregut, format especialment per gent molt jove, ben animats i participatius.



El darrer ball a la plaça de l’Orient, també plena, acaba amb la volta. Es el moment en què els dimonis es treuen les caretes i reben l’homenatge dels assistents.





Els dimonis Toni Miquel Rocha i en Víctor Martínez "Zapa", quedaren exhausts, van complir amb escreix la seva tasca. El cansament i l’emoció es podia veure als seus rostres, i també la satisfacció, són una gran parella de dimonis.





Però no acaba la festa. A les 7 s’encengueren els 27 foguerons de Capdepera. La banda i els dimonis començaren a comparèixer a la plaça de la Constitució, al fogueró de l’associació “Ca Nostra”. Allà un bon grup cantaven cançons pròpies de Sant Antoni amb guitarres i ximbomba.

Inicien aquí el primer ball del vespre i inicien el recorregut per tots els foguerons. Primer cap a Vila Roja i després a Vila Nova.



A la banda de música va haver algunes substitucions, amb algunes incorporacions i algunes baixes, per be que la majoria continuà en aquesta segona volta. Si bé al principi el nombre de seguidors era escàs, poc a poc se van anar afegint gent al grup.

S’ha de dir que els foguerons estaven ben animats amb molta gent gaudint dels focs i de la magnífica temperatura malgrat ser en ple hivern.

Els dimonis Juan Antònio Zarallo i Francisco Jiménez "Mono", van visitar i ballar a tots els foguerons acompanyats de la banda de música. 

Demà dia 17, festa de Sant Antoni, ens esperen les Beneïdes. Això si el temps ho permet, ja que s’esperen fort vents.


Nota:
Aquests dies anirem publicant les imatges i vídeos que els lectors ens han remès. Moltes gràcies!