Cavalcada de Sant Antoni



Si el divendres va ploure i al dissabte va fer vent, almanco al matí, Sant Antoni finalment ho va compondre. De manera que tant a les corregudes i els foguerons del dissabte, com a la cavalcada del diumenge, el temps no tan sols no va ser una dificultat, sinó que fins i tot va esdevenir un aliat excel·lent.

 

I ara i aquí, és de la cavalcada, que parlam. I aquesta va discórrer sense cap novetat, seguida per un públic nombrós que, com sempre, es congregà bàsicament entre l'església i la plaça e l'Orient. Una cavalcada integrada per nombroses carrosses – fins a catorze, en comptàrem -, la cavalleria abundant de sempre i uns pocs carretons. Com tampoc no hi mancaren els cans i altres animals domèstics. De les carrosses, cridà l'atenció la de l'equip de govern de l'Ajuntament, presidida pel batle en el paper de dimoni. Al capdavant, com sempre, els obrers majors, Bàrbara Lliteres i Joan Ramon Esteva, seguits per sant Antoni i els dimonis, amb la banda de música, que feren els tres tombs de ritual.

Després de la cavalcada arribà el moment de cantar un resum de l'argument, aquesta relíquia que conserven Artà i Capdepera, i que enguany han compost de manera conjunta Maria Llaneres, Joan Cabalgante, Joan Genovard i Jaume Fuster.



Finalment, arribà el moment emocionant del darrer ball, amb el sentiment unànime que aquest Sant Antoni d'enguany – segurament propiciat pel fet de caure en diumenge – ha estat un dels més concorreguts, si no el que més, que ningú és capaç de recordar. I amb el sentiment, també, que Mallorca, per raons segurament complexes, ha fet que la festa santantoniera es visqui avui amb una intensitat i una participació com cap altra del calendari. Especialment a alguns punts de la geografia mallorquina, entre els quals Capdepera, Sant Antoni s'ha instal·lat en el cor de la gent.
 



No podríem acabar sense atribuir bona part del mèrit a l'Obreria, que ve treballant des d'anys enrere per tal d'assolir aquest zenit que ha assolit la festa i en el qual sembla decidida a romandre. La nostra més sincera enhorabona. Ara es tracta d'anar descomptant dies fins al Sant Antoni 2017.