Els mocadors vermells i les camises blanques inunden els carrer de Capdepera



En anys anterior semblava que les festes de Sant Antoni  havien arribat al seu sostre, però una vegada més la gent de Capdepera s'ha bolcat amb el programa d'actes preparats per l'Obreria, i sense disposar de dades comptables tenim la sensació que les d'enguany han estat les Corregudes més multitudinàries que hem viscut. 



Anem per parts. Poc després de les 13 hores, la "cotxeria de na Vergera" es va omplir dels convidats al dinar de l'Obreria: membres de la mateixa Obreria, músics, dimonis, autoritats i col·laboradors. En aquesta ocasió, na Bàrbara i les seves ajudants van anar preparant un exquisit frit del qual gaudiren els comensals.



Acabat el dinar, el nou president, Kiko Melis, va fer un obsequi a l'"obrer" més jove, fill de Tomeu Melis, ex-obrer major de Capdepera. 



Mentre, seguint el ritual,  els dimonis es preparaven i es llançaven els coets recordatoris de l'imminent sortida de la cotxeria. A fora, una munió de "santantoniers" esperava el primer ball. 

 



Amb els primers acords de la banda de música es desfermà l'eufòria. A partir d'aquí tot va ser un seguit d'emocions que s'han de viure. Això sí, seguint uns rituals estrictes, com a base de la celebració. 



La primera aturada, per a molts la més característica de Capdepera, l'encontre dels dos dimonis davant can Creu d'Inca i la desfeta de la creu de mata, davant l'església de Sant Bartomeu. La gernació de gent que es congregà va fer difícil l'arribada de la banda i dels dimonis. Tothom vol veure els balls i ben davant  de tot.

 

 



La massa de gent, ballant botant i cantant, posa els pèls de punta. Gairebé arrossegats per la marea humana, s'inicià una llarg periple per Vila Roja, passant pels carrers Coves, Alzinar, Tafona Nova, Son Gargori i Ciutat, fins a sa Creu. Les imatges donen idea de la gran quantitat de gent que omplia els carrers. Durant aquest recorregut es van fer les aturades habituals amb la  banda tocant sense aturall.





Com a novetat, enguany hi va haver una aturada a  la costa d'en Capet, a casa de l'obrera major Bàrbara Literes "Vergera". El dimoni s'acotà davant tres generacions de "Vergeres" i les convidaren a ballar. 



A sa Creu, hi hagué a l'aturada de Can Patilla (un breu descans per a recuperar forces i llevar-se uns minuts les caretes) i seguí la volta cap a Vila Nova, passant pel carrer Major, plaça d'es Sitjar, i carrers Fondo, Centre, Pla d'en Cosset, Mar, Velleta, Auba i Port. 





Ja fosca feta, dimonis, banda i una gran quantitat de participants (foren molts més que en anys anteriors els que acabaren tot el recorregut), arribaren a la plaça de l'Orient, on els dimonis es llevaren les caretes entre cançons i visques a Sant Antoni.





De tornada a la cotxeria, es prepararen per fer una segona volta. Amb el temps just per a fer un mos, beure un poc d'aigua i asseure's per descansar les cames, es prepararen per tornar a sortir. Banda, dimonis i obrers seguiren la ruta prevista per a visitar tots els foguerons del poble. Aquesta volta, evidentment més assossegada, va començar per Vilanova i tornà per Vila Roja.





A cada fogueró la banda tocà repetitivament la peça de "Sant Antoni" per al ball dels dimonis i després es feren les inevitables sessions fotogràfiques.



El periple acabà a la cotxeria de na Vergera, on se va fer el darrer ball de la nit.



En contra de les previsions, que donaven molta pluja, quedà una nit molt agradosa (tot i el fred), que convidava al passeig. 


Aquí teniu més imatges ( en breu oferirem un àlbum amb més imatges de Sant Antoni 2015 a Capdepera).