ACORAR: “Ficar una cosa fins al cor o al fons d’un cos. Donar el cop mortal. Aniquilar.”

Acorar és una reflexió sobre la identitat col·lectiva dels mallorquins, sobre què és allò que ens defineix, què és allò que fa que encara existeixi la nostra comunitat.


Dia 27 de desembre a les 21h

L'esdeveniment teatral de l'any!
Seleccionada per la Xarxa Alcover de Teatres

Entrades anticipades a l'OIT de Capdepera i Cala Rajada. Anticipada 8€, taquilla: 12€

"Cercava un espectacle que, des de la mallorquinitat, fos un convit a viure, per tant çés una obra optimista"
Antoni Gomila. Entrevista a DM 25-12-2011


Toni Gomila fa més per la nostra cultura i el nostre patrimoni tradicional i antropològic en aquests cinquanta minuts que tots els discursos polítics que he sentit en la darrera dècada. Serà difícil veure a cap escenari res millor enguany..."

Javier Matesanz, suplement l'Espira del Diari de Balears.

"Un trabajo excepcional en todos sus aspectos, que deberían ver todos los mallorquines y ser declarado de utilidad pública"
La vida de las palabras. Francisco Rotger. Diario de Mallorca.

"No tenc adjectius per definir una obra que pot parèixer lleugera, però pesa de valent, de cap a peus, amb un domini absolut de l'espai completament buit de l'autor/actor". J.A. Mendiola, Diari de Balears.

"Una reflexió lúcida i espontània, diferent i creïble, enriquida amb matisos singulars que fan d'aquesta reunió familiar una sessió de teràpia emocional d'allò més original... Una vàlua atribuible a un triangle creatiu sòlid i molt eficaç. Tres vèrtex: guió, direcció i interpretació, que es reparteixen els mèrits a parts iguals..." Javier Matesanz, Diari de Balears

“Que Gomila és un magnífic actor hores d’ara ja ho sabem tots. El que ha quedat palès amb aquest monòleg és que també és un gran autor. Un notable dramaturg. A més, i per afegit, de ser també el millor pagès que he vist mai a sobre d’un escenari.…aquesta obra a més de bona és important. Obligatòria, diria jo, en una societat cada cop més enfora de la seva identitat. Serà difícil veure res millor enguany”. Javier Matesanz. dbalears



Acorar
és un plany profund per un poble que no sap existir, una crítica mordaç a una manera d’entendre la vida que, alhora que podem recordar-la amb nostàlgia, ens ha menat a l’autodestrucció. Un atac furibund a la ignorància i a la curtor de mires. O a la curtor, i punt. Un convit a la revolta, fet des d’una concepció tel·lúrica, filosòfica, filològica i sentimental de la nostra identitat. Antoni Riera. L'estenedor

Un espectacle de Produccions de ferro, escrit i interpretat per Toni Gomila, de la mà d’en Rafel Duran.

Un monòleg que ens mostra un bocí de “lo nostro”, SES MATANCES, una tradició mil•lenària que, també ha evolucionat, i que en el decurs de la nostra història col•lectiva, ens ha definit com a poble.

Una reflexió incisiva i que amb un discurs a vegades còmic i coent, alguns cop amb aires de retret, ens mostra com hem perdut una part d’allò que al voltant del sacrifici ritual d’un porc ens cohesionava, com amb aquesta litúrgia es refermaven els llaços familiars, però també la societat.

El capolador no atura…abans l’acorador haurà d’haver encertat inexorable i precís, tallant aquella vida de l’animal, la supervivència ho requereix.

Una meditació sobre les paraules i el seu significat, com les paraules omplen de sentit la nostra existència col·lectiva i el nostre poble, com un conjunt de gestos i paraules apresos i recordats any rere any han transmès i enfortit la nostra identitat.

… amb la benedicció de “sa padrina” que ha vetllat per a que ningú es desmani dins aquell “bany de sang”.