Tres nits d’èxit a teatre ple


Les tres representacions d’”El bany”, a càrrec d’”Es Mussol” constituïren un d’aquells èxits que ningú pot discutir. Tres vetllades amb el teatre ple d’un públic entregat des de la primera escena, les rialles que no aturaren al llarg de cada representació i la sensació que aquest grup d’actors es troba en disposició de fer front a qualsevol repte que es proposi.

“Es Mussol” podria refugiar-se en la complicitat de ser un grup teatral del poble i ja comptar, a priori, amb la mirada benvolent dels espectadors. Però aquesta gent ens ha acostumat, any rere any, a assumir nous compromisos i a trobar-hi solució. Volem dir que els actors d’aquest grup es plantegen, en cada nova proposta, fer una passa més cap al seu creixement a nivell interpretatiu. I, al mateix temps, també ens ofereixen l’oportunitat de conèixer registres teatrals i llenguatges narratius nous, i tant es poden encarar amb un clàssic com amb una comèdia d’embulls.

“El bany” (Bathroom Humor), la peça de Billy Van Zandt  i Jane Milmore, s’allunya de molts dels esquemes de l’humor a què estam acostumats. No és tracta tant del que passa, sinó a qui passa. Aquesta és una obra coral, poblada de personatges en general patètics, que ens provoquen un fart de riure, però igualment un dosi considerable de commiseració. Plantejar, com a espai escènic, el bany d’una casa tampoc no es pot dir que sigui allò més habitual. Això ens permet, a nosaltres espectadors, des de l’altre costat de la paret, darrere el mirall, contemplar aquells personatges refugiats en un racó que se suposa íntim però que acaba per convertir-se en un prolongació de la festa que transcorre en altres parts de la casa. Una festa que ens ofereix la possibilitat d’assistir, fins i tot, a un revival esperpèntic d’Elvis Presley, per a un ambient que esdevé corrosiu, mordaç.

 

Hem dit que es tracta d’una obra de personatges, i per tant d’actors. I aquí sí que “Es Mussol”, en aquesta ocasió més que en cap altra obra en el passat, ho brodà. Ells i elles es posaren dins la pell de Laura, Peg i el seu germà, Babette, Stu, Sandy, Arthur i El, convençuts i convincents. I així es va reflexar en la hilaritat que s’apoderà de la platea i els aplaudiments que interromperen espontàniament molts de moments de la representació. Molt bé els veterans, i molt bé els joves, sense excepció.



Una part important del mèrit de tot plegat cal atribuir-lo a Àlex Tejedor, que assumí la traducció, l’adaptació i la direcció d’”El bany”, aconseguint un altíssim rendiment dels actors d’”Es Mussol” i un resultat final de primera qualitat.

Actors: Maribel Frontera – Bàrbara Flaquer – Maria del Mar Siquier – Aina M. Muñoz – Víctor “Zapa” Martínez – Pere Terrassa – Biel Bisquerra – Pep Uceda.