El Centre Cap Vermell va collir una excel·lent trobada d'estudi, que va comptar amb un nombrós seguiment.

Les distintes comunicacions ens aproparen als orígens del turisme.



A vegades giram l’ullada cap enrere, cap a passats remots carregats de reis, de conquestes i miracles i, en canvi, se’ns escapen temps més immediats que, per ser-ho, possiblement tenen una incidència més directa sobre el present que ens ha tocat viure. Però mai és tard per a recuperar aquests períodes de la nostra història que un tel d’oblit ha fet fonedissos, i encara és més profitós si qui s’encarrega de dissipar la boira dels anys ho fa des de l’estudi i la investigació rigorosa. Si, a sobre, s’hi poden afegir certes dosis –imprescindibles– de capacitat divulgativa, pot passar que ens trobem davant treballs tan engrescadors i sorprenents que, difícilment, podem reconèixer-los com a materials sobre els quals s’ha edificat la nostra comunitat.



Bé, aquesta mena d’introducció a la crònica de les IV Jornades d’Estudis Locals –El turisme abans del turisme– es podria haver resumit amb una fórmula més estricta: hi ha períodes del nostre passat recent que desconeixem gairebé per complet. Perquè d’això es tractava: d’escatir com es va gestar l’actual indústria turística, des de quan podem parlar de turisme a casa nostra, qui eren els primers turistes, quina diferència hi ha entre turistes i estiuejants...



D’aquests i de molts altres aspectes de l’activitat al voltant del turisme, quan aquest feia les primeres passes vacil·lants, es va parlar en el Centre Cap Vermell, els passats divendres i dissabte (26 i 27 de novembre), en aquestes trobades d’estudi organitzada des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament i que comptà amb un total d’onze comunicacions, a més d’una conferència inaugural a càrrec de la professora Maria José Mulet, professora titular d'Història de l'Art de la UIB i directora del departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts. Aquesta ens documentà sobre”Turisme i fotografia: Els fotògrafs estrangers que visitaren Mallorca”, abastant el període des del descobriment de la fotografia fins als anys 30 del segle passat, i va acabar la seva exposició tot reivindicant la catalogació i inventari de l’obra d’un fotògraf tan “nostre” com Konrad Liesegang. D’altra banda, aquest va ser un pròleg perfectament adient amb l’exposició que el mateix divendres es va inaugurar (La mirada del viatger), de la qual ens feim ressò en un altre apartat i que podeu visitar en el mateix centre fins al proper 15 de desembre.

La inauguració de les jornades la va presidir el batle Josep Gallego, i en va fer la introducció la que n’ha estat directora, la professora Isabel Moll.



De la nostra banda, ens sentim legítimament satisfets de la presència, com a ponents, dels membres de l’Associació Cap Vermell, Josep Terrassa i Miquel Llull. Però també ens hi sentim de la magnífica resposta del públic, tant d’inscrits com d’oients esporàdics, que ve a demostrar l’interès existent per pal·liar aquell dèficit d’informació i coneixements a què al·ludíem al principi.