LA SEVA DESAPARICIÓ SIGNIFICA LA PÈRDUA D’UNA DE LES VEUS MÉS IMPORTANTS DE LA LITERATURA CATALANA CONTEMPORÀNIA






   L’Obra Cultural Balear lamenta la mort de l’escriptor andritxol Baltasar Porcel, una veu mallorquina culta, observadora i viatgera que s’expressava categòricament i crítica tant en el seu vessant periodístic com en la seva obra literària. L’entitat se suma al dolor dels seus familiars i amics. Recentment, Baltasar Porcel va donar suport a la campanya de l’Obra Cultural Balear Un Cafè per la Llengua.

   Baltasar Porcel ha estat un dels prosistes catalans més importants de la literatura catalana contemporània; un gran contador o narrador d’històries que ha begut de la tradició fabuladora del Mediterrani per abocar-la en una prosa imaginativament potent. L’escriptor d’Andratx ha mort en un moment creatiu intens, però ens deixa la seva obra, que el sobreviurà per sempre.

   Baltasar Porcel Pujol (Andratx, 1937- Barcelona 2009), va créixer en un ambient mariner i pagès, fins que es traslladà a Palma. Va començar a col•laborar al Diario de Mallorca i a Papeles de Son Armadans. El 1960 s’instal•la a Barcelona, on es va vincular als ambients culturals i va conèixer Jordi Pujol. En aquests anys escriu teatre,novel•les i articles setmanals al Diario de Barcelona. Es converteix entre 1975 i 1977 en el director de la nova etapa de la revista Destino. Durant aquesta època també viatja per Europa, el Mediterrani, Amèrica del Nord i del Sud, l’Extrem Orient i Àfrica, experiència que es reflectirà a les seves obres. La seva obra no de ficció és reconeguda en tots els camps (assajos, llibres de viatges, biografies...), però ha estat sobretot la seva obra narrativa la que li ha donat un major reconeixement en el món de les lletres catalanes. Porcel hi basteix un món mediterrani i aventurer, destacant les narracions del cicle d’Andratx on, a partir de la mitificació tràgica i poètica del seu poble, articula una metàfora de l’ésser humà, de les seves passions, de la lluita per forjar-se un destí.

   Les seves novel•les i llibres han estat traduïts al castellà, el francès, l’anglès, l’alemany, l’italià, l’eslovè o el vietnamita. Ha obtingut nombrosos premis com el Ciutat de Palma, el Josep Pla, el Prudenci Bertrana, el Sant Jordi, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i el Sant Joan. També ha estat guardonat amb el premi Boccaccio de literatura europea. Va ser creador el 1988 i president fins al 2000 de l’Institut Català d’Estudis Mediterranis.

Image


  Cap Vermell s’afegeix aquest comunicat, des del reconeixement a Baltasar Porcel i lamentant profundament la seva pèrdua com a escriptor i persona