Dia 11 d’abril els participants en el cicle de conferències “ Conèixer el Patrimoni“ organitzat per l’Arxiu Municipal de Capdepera vam gaudir de la visita al Centre Melis Cursach de Capdepera.

Després de ser rebuts i fer una breu introducció de l’origen de l’edifici i les posteriors transformacions realitzades per la família Melis, na Maria Massanet,  ens va mostrar la casa començant per la part dedicada a la farmàcia. Es tracta d’una sèrie de sales, separades de la resta de l’habitatge, dedicades a la venda de medicaments, magatzem, espai per fer les fórmules magistrals i el despatx de l’apotecari.  





De la farmàcia passarem a la sala del menjador i el pati interior. A més de fotografies familiars es poden veure quadres pintats per la pròpia propietària i de la seva col·lecció particular.

L’escala al primer pis, és on s’exposen les obres dels artistes que han cedit al Centre, per exposar. Donada la gran quantitat d’obres de les que ja disposa s’ha pensat fer rotacions.

A la primera planta es troben els dormitoris que surten d’un gran distribuïdor. Destaquen els grans finestrals, que donen molta llum, i  el mobiliari.



La segona planta és on donya Antònia tenia el seu “refugi” personal, amb llibres i escriptori. En una petita habitació hi ha una imatge de Bartomeu Sureda, qui va construir la casa i molt lligat a la família Melis, que posteriorment seria la propietària.



També pujaren a la petita terrassa de l’edifici que ofereix una excel·lent vista dels castell i la zona de s’Alzinar, així com la prolongació del carrer Centre com a eix de Capdepera: cap un costat sa Creu i l’església de Sant Bartomeu i cap a altre el carrer Col·legi i la mar. Aprofitàrem per a fer una foto de grup de la mà d’en Levon.



Per acabar visitàrem la zona dedicada a exposicions, és a dir “Sa Cotxeria” i les voltes que inclouen l’aljub.

 

Amb aquesta visita acaba la part dedicada a Capdepera vila, ja que anteriorment van tenir la segona conferència a la seu de l’arxiu, en la que se mostrà com va créixer el  poble i els projectes de traçat de carrers i places que hi ha a l’arxiu.



Vam poder gaudir de veure físicament els plànols del Pla General Parcel·lari Estadístic que va fer d’Alcàntara Penya per l’Ajuntament de Capdepera entre els anys 1859 i 1860,  i el llibre on se registraven les dades de cada parcel·la.



Digitalment se poden consultar els plànols a la biblioteca digital de l’UIB:

https://ibdigital.uib.es/greenstone/library/collection/parcelariCapdepera/browse/CL1