Conversa artística de Jaume Fuster i  Toni Amengual
 


Divendres 4 d’octubre vam assistir a la presentació de l’exposició que clou el cicle d’estiu 2019 del Centre Melis Cursach. L’objectiu de la proposta de Fent Art és mostrar part del procés creatiu de l’artista, proposant la interacció entre dos creadors ben diferents, almanco en l’aspecte formal: Jaume Fuster i Toni Amengual. Des del Centre Melis sempre han estat interessats en el procés creatiu i Fent Art vol mostrar, més enllà de l’obra final, com creen els artistes. 



Fruit d’aquesta relació “artística” s’hi presenten més de cinquanta obres de distints formats i tècniques, totes elles a la venda a un preu molt assequible, a excepció del gran pop que va al pes segons el preui del mercat (S.P.M.)

A la cotxeria trobem quadres d'en Toni i en Jaume que es barregen harmònicament. Mentre que a la sala blanca gairebé la totalitat de les obres són de Jaume Fuster, a  les voltes hi trobem una majoria d'obres de Toni Amengual. Durant el mes d’octubre a la sala d’exposicions es pot veure una mescla d’obres dels dos pintors però a la vegada el material que usen per crear, la música que els inspira, un recull d’objectes del seu procés creatiu. I aquesta, principalment, és la finalitat de Fent Art.  
 



Com hem comentat, es tracta de dos artistes amb formats i tècniques distints, que tot d’una semblen contraposats (creativitat/formalisme, espontaneïtat/precisió tècnica,...) però que tenen molts de punts en comú com ells mateixos comentaren. L’obra de Toni va des de làmines gairebé minimalistes a muntatges complexos, fruit d’una explosió de creativitat, amb diversos materials. En Jaume ens ofereix la seva obra realista (i que ell anomena idealista), amb una precisió gairebé fotogràfica.



Durant la presentació, Maria Massanet va agrair que els dos artistes acceptassin la proposta de fer aquesta exposició conjunta. Primerament, comentà en què consisteix el projecte “feim art” i que havia triat aquests dos artistes per iniciar-ho “bàsicament perquè són amics i s’han deixat”, i que malgrat que semblen dos artistes molt diferents els que els coneixen saben que no  és així, “tots dos viuen vora la mar i la viuen apassionadament... Amb llenguatges diferents manegen una mateixa iconografia”.

Després parlaren en Toni i en Jaume. En primer lloc parlà aquest últim, qui agraí a l’Ajuntament el fet de poder disposar de l’espai per a exposar la seva obra, i a Maria i Gori per la seva dedicació i entusiasme. Reconegué que tot d’una que li proposaren aquest diàleg d’artistes “no vaig entendre res, jo vaig dir si perquè sempre dic que si. Però ara crec que sí que he captat el que es pretenia, i des que vaig conèixer en Toni es van esvair tots els dubtes, és una persona meravellosa amb la qual fa molt bon fer feina. I ara veurem aquest diàleg en què es tradueix, però com que ara, durant uns dies, tendrem dues hores per compartir ens dedicarem a pintar, escoltar música, llegir .... I el qui vulgui venir i s’animi a agafar un pinzell, aquí ens trobarà”. Durant aquestes setmanes, tant Jaume com Toni seran al Centre Melis pintant i compartint espai i experiències per crear.

En Toni agraí també la presència de tots, especialment la família i amics qui l'acompanyaven, els quals l’han ajudat en al realització de les obres. Desitjà que l’exposició fos del gust de tothom, acabant amb un “Viva l’art sempre!”

El batle de Capdepera tancà el torn de paraula reiterant que malgrat tots els artistes donen les gràcies al Centre Melis Cursach i l’Ajuntament per permetre exposar la seva obra “és al revés, són el Centre Melis Cursach i l’Ajuntment que ha d’estar agraïts de tenir els artistes que han exposat durant aquests vuit anys”.  Dirigí unes paraules a Jaume Fuster i Toni Amengual, dels quals digué que “crec que aquest binomi de Jaume i Toni és el més atractiu per tancar l’estiu d’exposicions a la Melis Cursach”.
 

Els participants en la mostra experimental de "Diàleg entre Artistes" han aconseguit un resultat molt interessant i la gent va respondre molt positivament. De fet la inauguració  va estar molt animada, a l’alçada de l’exposició.

La presentació  es va fer al carrer Fondo, ja que hi comparegué una gran quantitat de públic i l’espai interior resultà insuficient.



FENT ART 19,  diàleg d’artistes
,  es pot visitar des del 4 al 20 d’octubre, de 19  a 21 hores. Dilluns tancat.