inici

Cap Vermell

Presentació del llibre “Figueres i figues. Història, simbolisme. Receptari”.

"La figuera forma part del nostre paisatge, i el paisatge també forma part de la nostra cultura. Per tant hem de reivindicar el seu coneixement i el seu consum perquè sols amb el consum del producte podem mantenir i conservar la nostra cultura"


 Documenta Balear i  Cap Vermell, amb la col·laboració dels ajuntaments de Capdepera i Son Servera, presentaren el passat divendres, 3 de novembre, el llibre d’Esperança Llabrés “Figueres i figues. Història, simbolisme. Receptari” al teatre de Capdepera.  Es tracta d’un ambiciós projecte que, a més de presentar 95 originals receptes amb les figues com a protagonistes, ens convida a un viatge al voltant del món de les figueres i el seu fruit.

La presentació de l’acte anà a càrrec de Montserrat Pons “s’apotecari de ses figues” , Miquel Sbert i la pròpia autora.En Pere Cortada feu una breu introducció, presentant els oradors: “ Tenim l’honor de comptar a la taula per aquesta presentació el que m'atreviria a qualificar de primeres espases, un vertader luxe per parlar-nos del llibre, de figues i figueres i que jo ara vos presentaré, perquè és ben segur que no trobareu ningú que en sàpiga més que ells d’aquest tema.”

I no anà molt errat. En Montserrat Pons és el propietari i artífex del camp d’experimentació de Son Mut Nou a Llucmajor que té entre altres objectius la conservació i recuperació de les varietats autòctones de les illes i d’altres indrets. El camp actualment té unes 2834 figueres d’un total d’unes 1308 varietats diferents: 263 de les Illes, 228 d’altres comunitats autònomes d’Espanya, 500 del continent europeu, 122 de l’americà, 94 del continent asiàtic, 15 figueres singulars i 16 varietats especials. Durant la seva intervenció va parlar del retrocés (col·lapse diríem) de la producció de figues a Mallorca i no dubta que el llibre contribuirà al coneixement de les figues i el seu món, del que ell és un apassionat. No deixà de banda l’importancia del receptari i la aportació cultural que suposa.Per la seva banda el filòleg Miquel Sbert va comparar la seva presentació al que hauria de ser un aperitiu que convidés a la lectura del llibre.  Va fer un viatge a  través dels capítols del llibre com si d’un creuer es tractés per descobrir els continguts. Un viatge cap el coneixement i el plaer: “La figa forma part de la cultura que ens ha configurat com a poble”.


Per la seva banda, l’autora ens va fer cinc cèntims de  com se va gestar el llibre. Primer havia de ser un llibre de receptes, però se posà a investigar per enllestir el pròleg i els capítols introductoris i a través de la bibliografia consultada i va quedar captivada tant per l’importància que tenia com pel seu simbolisme. No faltà el capítol d’agraïments a tots els qui han col·laborat des del caire històric, artístic, recerca de documentació i correcció del text.

 Com deia en Pere a l’inici de l’acte: “... aquest llibre neix amb vocació universal, general, perquè ja recull les històries de tots els indrets, de Mallorca i de tota la mediterrània.
Un llibre que neix com un receptari, perquè resulta que les figues, que són tan habituals i comunes, resulta que a la cuina hi ha poques receptes. N'Esperança ha fet un exercici creatiu que no desmereix un xef de moltes estrelles Michelin.
Hi ha altres llibres sobre la figuera i les figues. En Montserrat Pons n'és autor un d'ells, però el llibre de n’Esperança no es limita a les receptes, que ja el justificaria ferm, també és un tractat de simbologia i cultura popular.


 
Si voleu gaudir de les intervencions completes, aqueí les teniu:L’acte acabà amb un tast de dues receptes del llibre. Un plat salat: Coca de ceba confitada i figa amb pinyons i anxova; i un plat dolç: Greixonera de formatge quark amb confitura de figa. Dues delícies!

A nosaltres, a l’Associació Cap Vermell, només ens queda agrair a tots els qui han fet possible que aquest projecte arribi a bon port, especialment a l’autora n’Esperança Llabrés i els seus col·laboradors. I com no? Hem d’agraïr als nostres lectors i amics la seva presència i el seu suport.
 

Dia 24 de novembre, a les 20 hores, es presentarà al teatre L'Unió de Son Servera.Foto del mes

CAP VERMELL INFORMA

Cap Vermell és membre 
fundador de l'Associació de 
Premsa Forana de Mallorca


Amb els nostres mitjans:Horaris C E Escolar