Una tendra i emotiva recerca d'històries anònimes


El rei Gaspar evoca la solitud i enyorança de l'emigrant pels carrers i bars de Capdepera

Tot i que l'obra sorgeix a partir del conte infantil El rei Gaspar, de Gabriel Janer Manila, Mònica, l'actriu que ens guià al llarg de l'espectacle inicia la seva explicació fent-nos veure que rere qualsevol personatge d'aquells que passen pel nostre costat s'hi poden amagar les històries més tendres o esbojarrades.



I aquí ja comença l'itinerari i el grup de teatre d'adults de Capdepera que ens presenta uns personatges reals que ens fan somiar. L'atmosferà està creada. Divisam al lluny el rei que fa publicitat de la farmàcia (el rei d'Orient a l'estiu s'ha d'adaptar i reinventar. Que bé!) 

Per als qui hem llegit l'obra i coneixem l'argument, tot és més fàcil:
Per les festes de Nadal, un immigrant accepta la feina de fer de Rei Gaspar a la porta d'una botiga de joguines. Enmig de l'ambient festiu i consumista, el "Rei" recorda el seu passat en un poblet pobre de l'altra banda del mar, on han quedat la seva dona i els seus fills, amb l'esperança de retrobar-se tot d'una que les circumstancies econòmiques ho permetin. El contrast entre la disfressa de rei i la seva realitat de pobresa i solitud el menen al record, la reflexió i el somni...

Per a aquells que no l'han llegit, tot és per descobrir, però no menys fascinant (segons digueren al col·logui final)



Seguim el fil narratiu de l'obra i entram al bar Segle XII, escenari de la cantina del llibre, amb uns personatges locals que evoquen la narració amb estil propi.




La música en viu de Suso i Tolo aporta aquell to de qualitat afegit a la melangia del moment.



Les situacions vénen seguides, en el trajecte del personatge cap a ca seva. Les intervencions del grup de teatre d'adults aporten un realisme màgic. No de bades la companyia Foradelugar qualificà els actors i actrius d'aquest col·lectiu de "compañeros con un amplio recorrido histriónico"



La companyia Foradelugar, formada per dos actors, ha fet un treball excel·lent de preparació de l'obra, de la qual s'ha pogut veure a Capdepera una preestrena gairebé completa.






I arribam al pis de l'emigrant rei Gaspar. Aquí es desferma el drama, amb tot el lirisme poètic de les imatges.



Tot i el reduït aforament, ningú quedà fora i compartí amb l'actor les penúries i estretors de la seva vivenda.



Una obra que ha estat del gust del públic convocat, entre els qual es trobava l'autor de l'obra, Gabriel Janer Manila.





Finalment, al pati de la Biblioteca, públic, autors, actors i actrius i club de lectura pogueren conèixer i compartir plegats els orígens de l'obra literària, de l'obra de carrer i els perquès de cada element.



La companyia plantejà alguns temes i posà en consideració qüestions per fer créixer l'obra. Que si diàlegs, que si intervencions...



En definitiva, una gran cloenda per a un work in progress de gran nivell, participatiu i engrescador. Enhorabona a tots aquells que hi han participat.