David Ginard ens apropà al recull oral que efectuà
entre els protagonistes del moviment obrer a les Balears (1930-1950)

l



El divendres dia 15, el Centre Cap Vermell va ser l'escenari de la presentació, en el nostre municipi, del llibre "Treballadors, sindicalistes i clandestins", recull d'entrevistes realitzades per l'historiador David Ginard. Com diu el subtítol de l'obra, s'hi recullen les històries orals del moviment obrer a les Balears entre 1930 i 1950 i, com va explicar el mateix autor, constitueixen una primera part que espera poder complementar aviat amb un segon volum.



Aquest conjunt de converses han vist ara la llum, tot i que varen ser realitzades entre 1989 i 1992, i té per objectiu de divulgar el testimoni oral d'uns homes i unes dones que, en el període que hem esmentat - que inclou des de la Segona República fins al període més dur de la repressió franquista - varen destacar com a activistes polítics i socials. Entre aquests personatges no hi manquen homes i dones gabellins, compromesos des de la seva joventut amb l'emancipació de la classe treballadora, com Marcel·lí López, Joan Huertas, Antoni Domínguez o Serafí Nebot. Aquests figuren com a entrevistats, però molts d'altres són citats freqüentment a les pàgines del llibre i conformen un llistat que demostra la vigoria que en els anys esmentats varen tenir les idees progressistes en el nostre poble.



La presentació va anar a càrrec de Josep Terrassa, Magdalena Nebot i el mateix autor, David Ginard, els quals ens aproparen a la dura realitat del primer franquisme, període que, no obstant la seva duresa, no pogué anorrear les profundes conviccions d'unes persones que varen viure sempre, i molts hi moriren, defensant els valors de la república, la democràcia i el socialisme. La lectura del llibre ens permet conèixer de primera mà el testimoni d'aquestes persones, la seva lluita i la repressió que patiren.

L'obra ha estat editada per Documenta Balear (col·lecció Menjavents, nombre 100) amb la participació de l'Ateneu Pere Mascaró.