Les excavacions posen al descobert una casa del segle XIX i nombrosos elements etnològics

Dijous horabaixa va tenir lloc una visita guiada a l’excavació en la qual es va explicar com s’ha dut a terme la feina, què s’ha trobat, i els detalls que donen pistes de què hi havia allà anys enrere.

Les excavacions al Castell de Capdepera han donat fruit dues setmanes després i els objectius s’han complert. Per una banda s’ha llevat pressió a la murada eliminant gran quantitat de terra i pedres del costat del portal del Rei en Jaume, i per altra, s’ha descobert les restes d’una casa, que segons els arqueòlegs, és del segle XIX. Fins que s'hagi dut a terme l'estudi dels materials totes les conclussions són provisionals (la cronologia de la casa, la relació de les estructures...).

Els avenços són evidents dia a dia i es treballa amb gran celeritat. El material de farciment (relleno) facilita la tasca de de desenrunament i farà possible consolidar una zona major de la prevista.

   La quantitat de sediments que s’han llevat mostren les parets d’una casa, i petites construccions a dins ella que probablement siguin menjadores d’animals, finestres i rebosts. En concret, la casa que s’ha trobat usava la murada com una paret i el portal del Rei en Jaume com una altra. Estava dividida en dues sales, una l’estable on s’han trobat menjadores de marès, i l’altra, l’habitatge en sí mateix. El forats a la paret de la murada indiquen l’altura de la vivenda perquè era on hi havia les bigues del sostre i falta per descobrir l’accés principal.

Els arqueòlegs Pep Merino, Catalina Garau i Bernat Oliver interpretaren, a partir de les restres trobades, allò que pensen que podia haver. Per exemple, com podeu observar a la foto a la zona no excava i senyalitzada amb una flexa groga hi ha una paret.

La visita a l’excavació va ser molt profitosa per aprendre a mirar el Castell de Capdepera com un jaciment arqueològic i trobar elements arquitectònics antics que a simple vista un no s’hi fixa, com els referits a les parets, els trossos de ceràmica repartits per tot, i els munts de pedres que, molt probablement formin part d’antics murs o columnes.

 

També es pogué visitar el "laboratori" o lloc on analitzen les troballes de la caseta de l'entrada.

La setmana que ve és la darrera que s’excavarà al Castell i es pretén avançar un metre més seguint la murada oest per descobrir si hi ha la quarta paret de la casa.

Aquells que encara no ho ha vist i ho voldiren visitar (amb explicació dels arqueòlegs inclosa) tenen encara una setmana per fer-ho.

Un cop acabi l’obra, tot el material descobert, com ceràmica, una pipa de fumar, dos didals i el màneg d’un ganivet -que podeu veure a les imatges-, s’ha d’estudiar i catalogar, i els sediments trobats s’han de consolidar perquè el pas del temps i la meteorologia no els faci malbé. Una feina que s’ha de fer amb molta cura però que un cop acabada, es conservarà per sempre més.