Els arqueòlegs ja són al Castell



Tot i que ja han començat les excavacions, encara es poden apuntar i participar-hi.

Aquest matí han començat les excavacions arqueològiques al Castell de Capdepera. Un grup de voluntaris sota la direcció de dos arqueòlegs porten des de primera hora picant i netejant la primera capa de terra del costat del portal del Rei en Jaume. Fins el proper 13 de juliol s’excavarà una zona de vuit per vuit metres amb un objectiu clar: alleugerar la pressió produïda sobre la murada per l’acumulació de terra.

El Castell de Capdepera és un jaciment arqueològic declarat Bé d’Interès Cultural (BIC), màxima categoria de protecció dins el marc de la llei de patrimoni. Amb aquest context, el Patronat del Castell de Capdepera i l’Ajuntament han apostat per realitzar una excavació amb caràcter preventiu per mantenir l’estabilitat de la murada oest del jaciment, que, a causa de la inclinació de la zona i de les dificultats per eliminar les aigües pluvials, acumula gran quantitat de sediments des de fa anys.

Amb la iniciativa no només es preveu alleugerar la pressió de la murada sinó descobrir les restes d’antics habitatges que s’adossen a la cara interior del mur i que estan, ara mateix, per sota del nivell de circulació. Es pretén arribar als nivells d’ús de la casa i si es troben estructures es procedirà a la seva futura consolidació.

 

Fa una sèrie d’anys es van fer uns treballs arqueològics al costat del portal d’entrada del Castell que van recuperar estructures de l’antic poblat i que formen part de l’entramat urbà que hi existia.

Les excavacions es duen a terme amb voluntaris. Aquest matí hi havia vuit persones treballant-hi però segons han comentat els arqueòlegs encarregats del projecte, el número variarà segons els dies perquè hi ha gent que només hi podrà anar una setmana o una altra. Tot i que ja han començat les excavacions, encara es poden apuntar i participar-hi.