Què en farem del Consell?












   Després d’una legislatura al Consell Insular de Mallorca que, al meu parer, es va significar molt per marcar un discurs i uns acords favorables sobre protecció de territori, llengua i cultura, tot i que després en ocasions no s’acabà de veure a nivell pràctic, molts cops segurament  a causa de la conjuntura d’un govern entre diferents partits, i altres potser, per manca de decisió, es va arribar a les eleccions que donaren majoria al Partit Popular, fet que, com ja és sabut, ha suposat un canvi de govern a totes les institucions.

   Vaig poder seguir el discurs d’investidura de la senyora Salom i no em va sorprendre el seu tarannà,  propi d’una persona que està allà on creu que pot tocar poder, però va deixar anar algunes perles que em preocupen:

   1.- Que el Consell Insular de Mallorca ha de perdre greix, però poc després ha aprofitat la possibilitat de nomenar consellers no electes per donar càrrecs a persones que no anaven a les llistes electorals, curiosa forma de fer perdre greix a una institució, és a dir, nomenar més gent quan es disposa d’una ampla majoria per formar un govern. Per altra banda, no entenc com un partit que en un moment determinat considera que el Consell Insular és innecessari, pot després presidir aquest mateix consell.

   2.- Es veu que al discurs va parlar de recuperar el català prenormatiu; o sigui que ara resulta que totes les llengües del món van cap a un ús normatiu de les llengües, i ella pretén tornar endarrere! A més, en aquest moment en va deixar anar una de bona, es veu que algú li degué escriure al discurs que les rondalles de M. A. M. Alcover, en referència a l’il•lustre manacorí, Mossèn Antoni Maria Alcover, eren escrites en un català no normatiu, i aquí esdevingué el lapsus: ens va parlar de recuperar el mallorquí prenormatiu de Maria Antònia Maria Alcover, si aquesta línia és la de preservar la nostre cultura, anem bé.

   3.- Finalment, no vull deixar de dir que segons el Partit Popular sembla que el problema de tot plegat és la televisió de Mallorca, un mitjà que ha duit a terme una feina de difusió que no ofereix cap altre mitja de comunicació, i que per això mateix crec que justificava la seva existència. Vull agrair a tots els qui han fet possible que molts haguem gaudit de programes i informatius, la seva bona tasca, i dir que si es consuma la desaparició, enyorarem una televisió plural i, tal vegada, molesta per als consellers del Partit Popular?

   Veient el discurs d’investidura, només dir que desitj molts d’encerts a la senyora Salom, i que es llegeixi alguna rondalla, que sempre ajuden a veure més a prop el poble, i que no es preocupi, pot llegir tranquil•la, no hi trobarà ni túnels de Sóller, ni Mapaus, ni Palma Arena... tot això fou després de Mossèn Antoni Maria Alcover. 

   Esper que a finals de legislatura puguem trobar una illa amb un territori preservat a la vegada que accessible per a residents i visitants, a més d’una identitat i una llengua que siguin defensades per les nostres institucions.


Joan Ramón Bosch Cerdà