GIRANT L’ULLADA CAP ENRERE…. 



A N Y  1979: Neix l'associació de veïns "Es Faralló" (i 2)



Arxiu: Bartomeu Melis “Meyme"


ASSOCIACIÓ “ES FARALLÓ”, DE CARÀCTER MUNICIPAL

 
   L’Associació de Veïns denominada “Es Faralló” neix el 27 de gener. L’acte de  fundació té lloc al Cinema Juva de Cala Rajada, mitjançant una gestora encapçalada per Llucià Sirer Fuster. La primera assemblea s’efectua aquest mateix dia i surt elegit president de la nova entitat, Joan Ladaria Moll, el qual  va tenir, com a primera activitat, la gestió que desembocà en l’obertura de l’Oficina d’Informació Turística. Per la seva condició de regidor de l’ajuntament de Capdepera, Ladaria declina després de quatre mesos d’actuació, la responsabilitat del càrrec.
   A l’Assemblea del 30 de maig, s’elegeix a Joan Vaquer Garau com a nou president d’“Es Faralló”. El seu comandament al front de la modèlica associació durarà fins al 1984, després de guanyar dues reeleccions. El primer que fan Vaquer i l’equip directiu (que, segons sembla, xoca amb la tesi que des de la Sala es té quant al sentit de les associacions) és sol•licitar, el 14 de setembre, a l’Ajuntament presidit per Moll Vaquer, la concessió municipal per a l’explotació de les platges, pe r al proper 1980. Per aquest motiu, se subscriu un crèdit de quatre milions de pessetes amb una entitat bancària, destinades a l’adquisició de material, ubicació de casetes i hamaques i per a concórrer al concurs-subhasta per a l’explotació, mitjançant plec de condicions per dos milions de pessetes.
     L’àmbit d’influència d’“Es Faralló” serà de caràcter municipal i abastarà tot el terme. Joan Vaquer i els membres de la seva junta, amb el suport dels associats, acorden fer (i es duu a terme) un pronunciament majoritari a favor de l’ampliació del port esportiu de Cala Rajada.
    Més endavant, “Es Faralló” esdevindrà l’artífex de la donació d’uns terrenys per a la construcció d’un grup escolar a Cala Rajada, que es coneix com “S’Auba Nou”. Tancarà l’exercici amb uns ingressos bruts de 24.888.649 pessetes.
   Amb el temps, “Es Faralló” nodrirà l’Ajuntament, mitjançant les recaptacions provinents dels bars de les platges, en ajut per a l’execució i realització d’inversions municipals importants, fins el punt de ser titllat, el conjunt dels membres que integren la directiva, d’una mena d’ajuntament paral•lel, amb seu al carrer Hernán Cortés de Cala Rajada.


Platja de Cala Agulla



PRIMERS ACORDS DE L’ASSOCIACIÓ


   Es convoca roda de premsa per donar a conèixer la sol•licitud d’instal•lació d’una Oficina Municipal a Cala Rajada, depenent de l’ajuntament de Capdepera, que compti amb telèfon i servei de Policia Local, en evitació de desplaçaments dels veïnats a tres quilòmetres per a realitzar gestions oficials. ”Cala Rajada i la seva costa es la font que ens alimenta i s’ha de cuidar malgrat sembli qui hi ha dos ajuntaments”, pontifiquen els manaires del  “Faralló”.

*** Per a potenciar el turisme de major qualitat, “Es Faralló” sol•licita l’aprovació d’ampliació del port esportiu, ja que enguany son 1.400 els iots i embarcacions de recreació que han fondejat al moll de Cala Rajada, i molts  no han pogut ancorar per manca d’amarraments.
Es demana que l’ampliació no perjudiqui els pescadors ni les seves instal•lacions; que s’haurà de construir un mur de separació de no més de 5 metres d’altura, i que la meitat dels amarraments siguin lliures de trànsit, sense venda ni lloguer permanent. Així mateix, és necessària la instal•lació de serveis sanitaris en nombre a bastament i de bona qualitat i que, a més, el projecte inclogui un taller elèctric, fusteria, telèfon, aigua i llum, respectant l’entorn i la natura.

***  S’ha demanat també la instal•lació de papereres als carrers del terme municipal (utensilis que podran dur impresa publicitat de les empreses o particulars que ho desitgin) i la instauració d’un sistema de recipients per als fems, amb tapa, per evitar vessaments a la via.

*** Es mostra la disconformitat amb la recuperació, al carrer principal de Cala Rajada, dels xibius que fins l’any anterior estaven instal•lats de forma irregular i que havien de ser desmantellats per ser antihigiènics, per no disposar dels corresponents serveis per a cobrir les necessitats fisiològiques dels usuaris, i amb proliferació de rates procedents de les clavagueres.



EL BATLE TAMBÉ CONVOCA LA PREMSA

   Possiblement una mica gelós per la promoció cap als representants de la premsa illenca al municipi, iniciada pel nou president de l’associació “Es Faralló”, el batle convoca els mitjans d’informació i parla dels següents punts:

*** Dintre el pla de realitzacions municipals previst, s’inclou la important millora que suposa el clavegueram del nucli de població de Capdepera. Costarà, aproximadament, uns 100 milions de pessetes. Diu el batle: “ Si s’hagués fet l’any 1975, el cost hauria estat de 65 milions, i  l’ajuntament hauria estalviat uns 30 milions, si no s’hagués perdut per ses bardisses la gestió d’aquell any que es dedicà a interposar “querelles” i “contraquerelles” que paralitzaren l’activitat municipal.”


Obres de clavegueram  a Cala Rajada 

   *** Adquisició de terrenys per a un centre escolar a Cala Rajada. S’estan estudiant emplaçaments per presentar-los, en un espai no superior als dos mesos, a la Delegació Provincial d’Educació i Ciència.

   *** Hi ha contactes amb els propietaris de la finca de Son Jaumell  per llogar o comprar una ampla esplanada que es destinaria a la Societat de Caçadors “La Esperanza”, per a competicions de “tir al colomí”. 

   ***  La propietat del recentment tancat cafè de “La Palmera”, a la plaça de l’Orient de Capdepera, ha oferit els seus locals a l’Ajuntament per si ve bé instal•lar-hi un saló per a assaigs de la banda de música o altres entreteniments.

   ***  Al lloc conegut com “Sa Teulera” i mitjançant subvenció del Consell Insular, es pretén construir-hi una guarderia infantil. Tota vegada que molt prop d’aquest enclavament existeix un pou d’aigua potable, amb motiu de les obres de canalització, s’aprofitaria el cabal existent per a servei de l’escoleta. 

   *** Es paralitzaran, de manera immediata, les obres de construcció iniciades al llarg del terme, municipal ja que no disposen de llicència per part de l’anterior equip de govern de l’ajuntament i corresponent esmena d’anomalies. A Cala Rajada, la polèmica construcció de l’edifici “Atalaya”, que supera l’altura permesa, s’haurà de reconsiderar amb advertència de paralització. Unes volades que sobrepassen el permès, al carrer Elionor Servera, són motiu de forta i enconada discussió entre el batle i un regidor de l’oposició que, per poc, arriben a les mans.

   *** Creació d’una unitat sanitària a Capdepera i un ambulatori a la Casa de la Mar de Cala Rajada, lloc on les monges franciscanes podran continuar donant el servei d’atenció dispensat fins ara al convent, consistent a posar injeccions als pacients que ho necessiten (Duraren molt poc, ja que una ATS fou destinada a la Casa de la Mar amb aquesta finalitat, amb queixes per part dels usuaris, molts d’ells personats al domicili del metge titular demanant explicacions per l’acomiadament de les monges).

   *** S’autoritza la instal•lació, per part de la Confraria de Pescadors de Cala Rajada, d’una nova fàbrica de gel al moll, una vegada que s’ha superat el problema de manca d’aigua. Es pretén que la fàbrica dispensi a diari uns 800 quilograms, servits en bosses de plàstic, a bastament per al subministrament de la flota pesquera local. El preu actual d’una barra de gel, d’uns 8 quilograms, és de 50 pessetes, que es considera excessiu.

*** El recinte emmurallat del Castell es condicionarà i netejarà d’arbusts i brossa. Un grup de voluntaris, per compte propi i sense interès lucratiu, s’ha ofert per dur a terme la neteja. Una volta haver transcorregut un mes i provists dels útils necessaris, una trentena de persones, quasi a diari, han aconseguit alliberar de brutícia i males herbes un indret que durant tants d’anys ha romàs abandonat.

*** Les dependències destinades al jutjat de pau, a la plata baixa del edifici consistorial, es traslladaran a l’àtic, ja que el segon batle, Nicolau Alzina, ha sol•licitat ocupar aquell despatx. (El tema és motiu de controvèrsia entre el jutge Agustí Esteva –amb impediments físics– i el tinent-batle). 
 



HA MORT  MADÒ PACA


   Un personatge popular a Cala Rajada fou Francisca Morey Melis, més coneguda com madò Paca, de la qual es podrien contar moltes anècdotes, pel seu tarannà i per ser l’empresària, a partir dels anys 50,  de la primera tenda de “souvenirs” de Cala Rajada, ubicada durant molts d’anys  al carrer  Enginyer Gabriel Roca, devora el moll de pescadors.
   Madó Paca, a l’any 1945, enviudà a causa de la desaparició, a la mar, del seu marit, Pep Fuster Sancho, i de dos fills, en un naufragi. La seva mort, al mes de juny, provocà una autèntica manifestació de dol dels veïnats.
   El nét de la finada, Colau Vives, va dedicar a la seva padrina, madò Paca,  l’exposició de quadres a l’oli a la galería d’art “Serrano” de Cala Rajada, com a continuació de l’èxit assolit per l’artista a altres indrets de l’illa. Colau Vives, malauradament, transcorreguts uns anys, va morir encara jove i ha passat a ser uns dels personatges més peculiars de la història recent de Cala Rajada



HORARIS COMERCIALS CONFLICTIUS I TEMES TURÍSTICS

   Desgavell amb els horaris d’obertura i tancament dels establiments comercials. Cala Rajada havia estat pionera en la regularització dels horaris entre els  municipis turístics. Es respectaven, fins ara, els diumenges i festius, en què no s’obrien les botigues i ara s’obren amb manca d’uniformitat entre els mateixos empresaris, que no respecten les obertures a les 9 i a les 16 hores i el tancament a les 13 i 22 hores, la qual cosa ha produït forta crispació i la intervenció de la Policia Local .
    Es comenta que la reunió celebrada entre la directiva de l’associació hotelera amb els màxims responsables de Turisme de Baleares, senyors Paulí    Buchens i Jaume Cladera, mitigarà lae discrepàncies existents en el sector del comerç al municipi, ja que, asseguren els hotelers, el tema afecta d’alguna forma els turistes que ens visiten. Al mateix temps, es vol crear una delegació local de Turisme que iniciarà els tràmits conjuntament amb les autoritats illenques per tal de promoure la nostra zona un congrés d’empreses turístiques i de comerç per a principis del propvinent any.



S’EXTINGEIX LA GALA NOCTURNA DE SANT ROC


   El regidor Joan Pellicer comunica a la premsa que, a partir d’enguany, ja no es farà el mateix tipus de festa que, tradicionalment, s’ha celebrat a la plaça del Pins, amb motiu del patró de Cala Rajada, Sant Roc, ja que el nou ajuntament vol convertir-les en populars i no tan eminentment turístiques, com els anys precedents.  El director de “Viatges Cardosa” i alguns hotels, que han estat els promotors de les gales nocturnes dels 15 i 16 d’agost, alcen el crit al cel quan coneixen la notícia. La resta del pacte que governa a Capdepera desmenteix Pellicer d’immediat. Alguns parlen que es tractava d’un globus sonda del regidor per a sospesar la reacció dels veïnats. La coordinació i contractació, als anys anteriors, eren cosa de Joan Fernández , el qual havia anunciat la seva retirada. L’Ajuntament ha hagut de pregar a Fernández perquè continuàs al front de la comissió de festes, tot i no ser ja regidor, a fi de confeccionar un programa adient, però sense que això suposi una continuïtat de cara als propvinents anys.



GALA NOCTURNA I CERTAMEN

  
    Per tant, el certamen de bellesa “Reina del Turisme Cala Rajada 1979” se celebra i la guanyadora és la senyoreta alemanya Marja Horn. Trobant-se, en aquestes dades estiuenques, de vacances entre Alcúdia i Capdepera, la vedette Norma Duval, la comissió de festes la convida perquè sigui l’encarregada de col•locar al cap de Marja Horn la corona i la diadema, amb banda al•lusiva al títol ja consagrat en la gran nit d’espectacle de Cala Rajada.  Els “Aires Gabellins” locals, “Els Valldemossa”, Pau Riba, Jaume Sisa i “Punch Rock” completaren la gala de Sant Roc, la qual, una vegada acabada la festa, va tenir tota la pinta d’esllanguir-se.


 Marja Horn coronada per Norma Duval


Bartomeu Melis "Meyme"